Listskrivare

Här berättar några av personerna som har medverkat på bloggen om varför de ville bli listskrivare och vilka tankar det har väckt. Om du också är listskrivare och vill vara med får du gärna maila mina33anledningar@gmail.com.

linneaNamn: Linnea Ander
Ålder: 21
Bostadsort: Hallaröd
Yrke: Sjukskriven
Lista: Livs 33

1. Varför ville du skriva en lista?
För att jag ville rannsaka mig själv och det jag varit med om och visa att mina anledningar är 33 för många för att vara feminist. Jag ville berätta för att jag vet att så många har varit med om liknade erfarenheter, det är inte bara jag som har haft otur. Jag har hela mitt liv tänkt att jamen, såhär är det, utan att reflektera över varför och att det inte alls bara ”är så”. Det är så mycket mer än det. Det har jag insett med den här listan, särskilt med all respons jag har fått.

2. Hur var det att skriva den?
Det var jobbigt att inse hur mycket skit man har varit med om egentligen. Och hur det har format mig till den jag är idag. Men det var nyttigt och har gjort mig starkare. Jag är inte rädd att berätta längre för det här behöver berättas, hur jobbigt det än är. Jag insåg att jag inte har mig själv att skylla för något jag varit med om, den skulden bär förövarna, som i alla fall, är män.

3. Namngav du listan med hela ditt namn?
Nej, jag namngav med mitt andranamn, Liv. Ville inte skriva mitt förnamn då folk kunde förstå att det var jag och vissa känna sig utpekade i listan. Nu delade jag listan på min Facebook så det spelade ingen roll, folk fick veta att det var jag och vissa kände sig utpekade, bäst för dem, tänker jag nu i efterhand!

4. Har du fått några reaktioner på din lista?
Jag har fått väldigt mycket bra respons på min lista. Den har delats många gånger, får kommentarer om att det är starkt och modigt och att flera känner igen sig. Det har gjort att det känns väldigt bra och rätt att offentligt ha gått ut med listan. Jag tvekade många gånger innan jag delade den men jag har inte ångrat mig en sekund. Det har berört människor, både vänner och främmande, och det har gjort skillnad.

5. Vad tänker du när du läser andras listor?
Att det inte borde behövas skrivas listor med anledningar. Så många har varit med om så mycket och det är jobbigt att läsa. Men det är viktigt läsning och alla borde läsa. Det visar att man inte är ensam, och det är viktigt. Även om man inte har tråkiga erfarenheter eller anledningar till varför man är feminist så är det viktigt att se andras verklighet och visa sitt stöd, vilket många gör, och det är helt fantastiskt.

Citat som Linnea önskar ha med. Text av Emilie Autumn.

”Thank you, kind sirs
You’ve made me what I am today
A bundle of broken nerves
A mouthful of words I’m still afraid to say
I don’t mind telling you
Now that I’m old enough to love
I couldn’t begin to even if my pretty life depended on it
And funny thing, it does”

edwardNamn: Edward Summanen
Ålder: 32
Bostadsort: Stockholm
Yrke: Socionom. Arbetar just nu på Lafa – enheten för sexualitet och hälsa
Lista: Edwards 33

1. Varför ville du skriva en lista?
Jag tyckte att det var ett klokt initiativ att starta upp Mina 33. Det kändes som ett bra sätt att visa hur strukturer kan ta sig uttryck i vardagen. Jag ville dela mina upplevelser och kanske få folk att reflektera eller kunna spegla sig i dem.

2. Hur var det att skriva den?
Det var svårt att hitta en balans, att få med alla aspekter jag kände var viktiga. Jag ville inte heller att det skulle bli en ”jag är kille och har det bara soft hela tiden, stackars er som inte har det lika enkelt men asså jag lovar att jag verkligen FÖRSÖKER låta bli att förtrycka er”-lista. Jag började tänka på att listan gärna hade kunnat kompletteras med en ”Mina 33 sätt att vara feminist i vardagen”. Många killar skulle behöva skriva sådana listor. Fast jag tycker att det skulle vara inspirerande att läsa sådana listor skrivna av folk av alla möjliga kön.

3. Namngav du listan med hela ditt namn?
Ja. Jag känner att jag kan stå upp för detta. Min feministiska övertygelse och mitt engagemang är en stor del av den jag är.

4. Har du fått några reaktioner på din lista?
Jag har sett att många delat den på Facebook och några har mejlat och sagt att den är väldigt bra. Jag har även blivit kontaktad av personer som önskat bolla tankar kring det jag skrivit. Det har enbart varit positiva och peppiga reaktioner.

5. Vad tänker du när du läser andras listor?
Jag tänker att vi har en hel del olika ingångar. Vissa listor har jag blivit provocerad av, andra har stärkt mig eller gett mig nya tankar.

Lovisa BNamn: Lovisa Brulin
Ålder: 25 år
Bostadsort: Stockholm
Yrke: Studerar till socionom och arbetar som timvikarie på gruppbostad.
Lista: Lovisa B:s 33

1. Varför ville du skriva en lista?
Jag hade redan en påbörjad lista i byrålådan som jag egentligen mest tänkt att skriva för min egen del. När jag först hittade bloggen tyckte jag att det redan fanns så många välskrivna listor och tänkte att jag ville bidra med något som stack ut lite. Jag ville utmana mig själv och få in min egen röst och mitt uttryck.

2. Hur var det att skriva den?
Det var en häftig upplevelse, när jag hade hittat tonen och tilltalet så rann det på av sig själv. Den blev argare än vad jag hade tänkt mig från början. Men när en reflekterar över detta ämne så tänder det ju till.

3. Namngav du listan med hela ditt namn?
Jag namngav den med Lovisa B. Jag var fundersam kring hur jag skulle göra. Det var inte så att jag ville vara anonym. Jag uppfattade det som att de flesta namngivit sina listor med förnamn och de som hade både för- och efternamn var personer med välkända namn.

4. Har du fått några reaktioner på din lista?
Ja, positiva.

5. Vad tänker du när du läser andras listor?
Det var många teman som återkom i de flesta personers listor. Det visar att vi är många som delar liknande upplevelser och det finns något fint i att få känna den gemenskapen.

jonasNamn: Jonas
Ålder: 40
Bostadsort: Tensta, Spånga
Yrke: Animatör
Lista: Jonas 33

1. Varför ville du skriva en lista?
Jag blev inspirerad av Gudrun Schymans lista och läste fler och fler. Sen satte jag mig och funderade och då kom jag på massor av saker som jag inte tyckte var nämnda som jag ville formulera mig. På så vis växte min lista fram.

2. Hur var det att skriva den?
Det var lätt och jag är inte förvånad över att det var lätt. Det finns så oerhört mycket skit och saker en tycker är fel i samhället och världen. Det som tog tid för mig var formuleringarna. Jag vill väga orden för att undvika missuppfattningar så gott det går.

3. Namngav du listan med hela ditt namn?
Nej. Jag framträder med enbart förnamn. Detta främst på grund av punkt 3, 4, 5 och 11 i min lista. Jag har inte bett dem om lov att skriva det och känner att det blir för lätt att identifiera dem ifall jag använder mitt hela namn. Mitt efternamn är ganska ovanligt och det gör det hela ännu lättare.

4. Har du fått några reaktioner på din lista?
Endast hustrun har läst den hittills och hon utbrast ”fy fan vad bra”. Det kändes skönt och avgjorde att jag sände in den till er.

5. Vad tänker du när du läser andras listor?
Knyter näven, blir förbannad, blir nedslagen, känner skam men ibland även triumf. Det känns nyttigt att läsa många människors motiveringar till varför feminism behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s