Helenes 33

1) För att jag alltid räcker upp handen under seminarierna på universitetet medan mina manliga kurskamrater pratar rätt ut.

2) För att seminarieledaren låter mina manliga kurskamrater prata rätt ut trots att jag räcker upp handen.

3) För att jag inte vågar blogga om mina feministiska åsikter av rädsla för det näthat jag med största sannolikhet kommer att utsättas för.

4) För att jag inte ens vågade överväga någon teknisk utbildning trots att jag var bra på matte, fysik och teknologi på gymnasiet.

5) För att jag småspringer med nycklarna i handen som vapen när jag ska hem själv på kvällen.

6) För att kvinnor på mitt jobb har sämre löneutveckling än män.

7) För att jag känner att jag måste sminka mig varje dag.

8) För att jag har haft ångest över min vikt sen jag var nio år.

9) För att när jag pluggade genusvetenskap på universitetet hellre sa att jag pluggade historia till killar på krogen för att de inte skulle bli så provocerade.

10) För att i hemstäd-branschen (där jag själv har jobbat) är nästan alla anställda kvinnor, ofta med riktigt dåliga villkor.

11) För att många av de kvinnor som syns i media idag är ifrån program som ”The Real Housewives of… ”

12) För att jag känner att jag som kvinna måste göra ett bättre jobb än mina manliga kollegor för att bli erkänd på min arbetsplats.

13) För att jag som kvinna inte vågar resa ensam i många länder i världen.

14) För att jag på mellanstadiet fick höra av syslöjdsfröken att jag var en bråkstake då jag försvarade mig mot killarnas trakasserier.

15) För att min vän hade enorm ångest sitt första dygn som mamma då hon började tänka på allt som skulle kunna drabba barnet just för att det var en flicka.

16) För att en annan vän får ångest vid tanken på att hennes söner, trots hennes ansträngningar, kan komma att anamma vissa traditionellt manliga egenskaper som innebär att de bryr sig mindre om miljön, kör vårdslösare och löper större risk att begå självmord.

17) För att många barnkläder som riktas till flickor inte tål att lekas i eller är tänkta att vara bekväma.

18) För att det fortfarande finns de som tror att feminism handlar om att alla ska tvingas att bli likadana.

19) För att många som anser att feminism tvingar på människor ett visst beteende är samma personer som säger att kvinnor ska bete sig på ett sätt och män på ett annat.

20) För att jag har tjejkompisar som har slutat promenera ensamma på folktomma platser av rädsla för att bli överfallna, även på dagen.

21) För att många med feministiska åsikter inte vill kalla sig feminister då detta ord har blivit ett skällsord.

22) För att det som ses som traditionellt kvinnliga egenskaper också ses som mindre värt.

23) För att en kvinna med orakade armhålor är provocerande för många

24) För att en pappa jag träffade på en grillfest tyckte att det var bättre att sonen frös än att han skulle låna tjejkompisens rosa jacka.

25) För att jag, istället för att ifrågasätta pappans beteende, höll tyst för att inte förstöra stämningen på grillfesten.

26) För att jag ofta får frågan varför jag inte gör något för kvinnorna i Afghanistan istället, när jag nämner mitt engagemang för jämställdheten i Sverige.

27) För att i vårt språk och i vårt tänkande ses mannen som norm och kvinnan som just som kvinna.

28) För att jag ofta får frågan om jag inte är sugen på att skaffa barn. Min kille får sällan den frågan.

29) För att då jag svarar nej på frågan om jag sugen skaffa barn får jag höra att det kommer jag minsann visst bli, tids nog. Det får aldrig min kille höra när han säger att han inte är sugen på att skaffa barn.

30) För att många verkar tro att feminism handlar om att gynna kvinnor och missgynna män.

31) För att ordet hen väcker så starka reaktioner.

32) För att killar läser allt mindre.

33) För att denna lista bara handlar om saker i min direkta närhet och om jag skulle blicka något längre bort kan jag skriva ytterligare 33 anledningar.

/Helene, 31 år

Lämna en kommentar