Veronicas 33

1. Jag har under många år känt mig överkörd när okända män sagt till mig att le i tid och otid. Jag har dock aldrig förstått varför jag känt olust inför detta – det är ingenting det har pratats om.

2. Ända sedan jag var 10 år har jag oroat mig över hur min kropp ser ut. Hur andra ser mig – är jag för tjock? Är jag för muskulös? För lång? För mycket?

3. Jag har fått tona ner min intelligens och låtsats vara dum eftersom de killar jag träffat inte kunde hantera det. Och även jag ville ha lite kärlek.

4. Min lärare jag hade i fyran sa att hon inte var feminist. Bara det får mig att vilja spy galla. När jag då frågade varför sa hon åt mig att kolla upp definitionen i en ordbok.

5. Eftersom min mamma har fått kämpa gentemot män hela sitt yrkesliv och jag vet att jag står inför samma uppgift i en mansdominerad bransch. Och jag blir trött bara jag tänker på det.

6. Eftersom jag när jag säger att jag tycker om elektronikaffärer möts av kommentarer som ”på grund av den snygga personalen då eller?”.

7. På grund av att jag grävt ner mig i massa tankar om hur jag ”ska” vara i mitt förhållande. Jag ska städa/laga mat/tvätta/bädda – men förväntar mig inte alls samma av min sambo.

8. För att folk blir förvånade när jag säger att jag inte dammsuger hemma – att min sambo gör detta. Och att jag blir bemött som världens hjältinna av andra kvinnor för att jag inte dammsuger, men som världens taskigaste av vissa män som knappt tror sina öron.

9. Eftersom jag varje gång jag känner mig hotad av en kvinna på en intellektuell nivå börjar tracka ner på hennes utseende inombords.

10. På grund av att min pojkvän, som är lika jämställd som jag, förut inte kunde säga att han är feminist eftersom att han med många andra har fått lära sig att det har en negativ klang. ”Varför kan jag inte bara vara för jämställdhet?” Att vara feminist anses vara fult i dagens samhälle, och det är fel.

11. Eftersom jag år 2013 inte vill gå på bio. Jag vill inte se filmer tillsammans med min kille (eller någon annan för den delen) eftersom jag mår illa av all sexism och objektifiering av kvinnor i filmer.

12. På grund av att jag inte ens kan kolla på en 10 låtar lång topplista av musikvideos utan att mötas av nakna tjejer, tjejer som åmar sig och juckar mot allt möjligt, och självklart påklädda män.

13. Att det knappt finns några medelålders kvinnor på tv. De som finns ser antingen inte ut att vara sin ålder eller så måste de vara ungefär 10 gånger så kompetenta som deras manliga motsvarigheter. På grund av detta känner jag, som 21-åring, att jag börjar bli gammal. Att jag måste skynda mig att komma på någonting, bli någonting, finnas – för snart är det för sent. De killar jag umgås med har en helt annan inställning även om de flesta är äldre.

14. Jag har hela mitt liv känt mig tråkig som har poängterat onödig nakenhet och benämnt det som negativt. Känt mig som en gnatig jävel.

15. Det faktum att ”pussy” och ”fitta” anses vara fula ord. Och att det är så inpräntat i min hjärna att jag inte kan prata om min fitta utan att tveka innan jag säger just fitta.

16. Eftersom att jag senast idag blev visslad på av medelålders män i en bil som började skratta när jag visade att jag inte tyckte det var kul eller blev glad.

17. Eftersom att jag är uppvuxen med att man ska tycka att många tjejer tillsammans är jobbiga – att de ”kacklar så förbannat”. Aldrig får man höra samma sak om killar – att de blir högljudda eller masiga i grupp. Min förra chef sa att killar gör en grupp med just ”kacklande” tjejer lugnare utan att fundera över om detta är bra eller dåligt. För man är ju uppvuxen med vetskapen att kacklande tjejer är jobbiga och då måste det vara dåligt, eller?

18. För att min lillasyster inte orkar poängtera allt som är sexistiskt och objektifierande gentemot kvinnor i samma utsträckning som jag och min mamma efter som hon inte orkar vara arg hela tiden. Och hon är ändå en av de starkare kvinnor jag känner.

19. För att kvotering av kvinnor är någonting man ska fryna på näsa åt. Detta säger människor utan att ha den inofficiella kvotering av män i åtanke. Även denna systematiska rekrytering av män är kvotering. Den enda skillnaden är att den inte är påtvingad av regeringen eller någon styrelse någonstans, utan av patriarkatet och samhället.

20. För alla gånger någon har tagit mig på rumpan när jag varit ute på krogen och jag inte har sagt till. Detta eftersom jag intalat mig att ”det är ju inte så farligt”. Jag önskar att jag hade sagt att de ska ge fan i min rumpa för den är MIN. Hur mycket jag är vickar på den och hur lite tyg som täcker den så är den min. Bara min.

21. För att jag som det ser ut nu inte kan göra någonting som bara visar hur jag är som person – allt jag gör kännetecknar hela kvinnosläktet. Speciellt om det är någonting negativt. Män däremot kan göra vad som – de är ju bara människor och alla människor är inte likadana.

22. Om jag säger åt min pojkvän att göra någonting blir jag direkt en bitch eftersom jag kör med honom. Om jag sagt samma sak till en kvinna skulle jag inte ses som en bitch, men just att jag berättar för en man hur han ska göra sticker i vissa människors ögon.

23. Eftersom folk blir helt ställda när jag som ung tjej säger ifrån när jag tycker att någonting är fel, speciellt utomlands.

24. För att jag har så många tjejer runt omkring mig som behandlas illa utan att ens veta om det. De tror att det är så det ska vara, de vet inte vad de förtjänar.

25. För att inte alla män är svin. Men främst för att de som faktiskt är det blir daltade med. ”Det är för att hans mamma gjorde si eller så”, ”Det är för att han inte vet bättre.”, ”Men han hade ju faktiskt druckit…”, ”Han menar det ju inte så, det fattar du väl?”.

26. Bara en sån sak att man får olika långt straff för våldtäkt beroende på kläder och alkoholhalt hos offret är befängt.

27. För att våldtäktsoffer blir stenade i andra kulturer. I Sverige blir de misstrodda, bortstötta och förlöjligade.

28. För att min pojkvän inte har gråtit sedan hans pappa gick bort för några år sedan. Jag själv gråter flera gånger i månaden. När jag frågade varför han inte gråter sa han att han är nära ibland men att han inte känner att han kan eller vill.

29. För att jag hela mitt liv har fått höra att jag är så himla duktig. Som en klapp på huvudet. Duktig. Aldrig smart, genomtänkt, intelligent. Ingenting. Bara så himla duktig.

30. För att jag mår illa av att tänka på hur våldtäkt används som krigsmedel i olika delar av världen.

31. För att föräldrar lär sina döttrar hur man ska bete sig för att inte bli våldtagen, men inte sina söner att man inte våldtar.

32. För att det fortfarande råder konsensus om att man inte kan ligga med hur många som helst om man fortfarande ska vara en fin flicka. Däremot gynnar det mäns rykten att ligga runt.

33. Eftersom det gör ont i själen när jag tänker på hur många är uppvuxna med att tycka att tjejigt är synonymt med dåligt och att killigt är något bra.

/Veronica 21 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s