Hannes 33

Hanne invandrade för några år sedan från Tyskland och är mamma och universitetsanställd.

1. För att feminismen kan transformera all ilska och bitterhet som patriarkatet föder till någonting positivt och ge en vision om ett bättre samhälle.

2. För att jag har hört meningen: ”Nej, jag är inte arg!” för många gånger från kvinnor som var arga – och hade all rätt att vara det – men som tydligen inte kände att det var en bra ide att visa det för omgivningen.

3. För att jag själv fortfarande är så hämmad i att uttrycka min ilska att jag ofta börjar gråta när jag blir arg.

4. För att jag allt för ofta måste välja mellan antingen rosa med glitter och blått med bilar när jag köper kläder till min dotter.

5. För att mina bröst är så sexualiserade att jag inte kan gå med bar överkropp när jag badar, även om jag tycker att det inte finns något trevligare än sol på bar hud.

6. För att mina bröst är så sexualiserade att jag ofta höll mig hemma med min dotter för att jag inte orkade med sura blickar när jag ammade på offentliga platser.

7. För att min dotters bröst redan är så sexualiserade att det även för hennes ålder (två år) nästan bara finns baddräkter eller bikinis för tjejer.

8. För att jag först efter att ha slutat med p-pillret har förstått hur mycket det hade hämnat min sexlust, och för att denna kända biverkning inte verkar uppfattas som ett problem eftersom det gäller kvinnors, inte mäns, sexlust.

9. För att jag under första tiden av min graviditet mådde så illa och var så trött att jag mest halvsov på kontoret, men inte kunde bli sjukskriven för att ”graviditet inte är en sjukdom”.

10. För att jag efter ett missfall inte fick någon ordentlig rådgivning utan en läkare som sa till mig att det bara var ”upp på hästen igen” som gällde nu.

11. För att jag efter min förlossning fick vänta i åtta timmar utan mat och dryck tills jag blev sydd i underlivet. För att det enda resultatet av detta var en intern anmälan på sjukhuset och för att jag hör allt fler skrämmande historier om traumatiska förlossningar av kvinnor i min omgivning som berodde på personalbrist eller inkompetent personal på olika kliniker.

12. För att alla dessa punkter som handlar om en bra och säker mödravård och lika vård för män och kvinnor borde ha varit avklarade för länge sedan i ett av världens mest jämställda länder.

13. För att en kollega på en arbetslunch sa till mig att det deras (=männens) uppgift i livet är att berätta för oss (= kvinnorna) att vi var snygga.

14. För att jag var den enda vid hela bordet som reagerade med irritation på detta uttalande.

15. För att jag på många seminarier måste lyssna på gubbar som pratar om saker som inte har någonting med ämnet i fråga att göra.

16. För att jag efter de få seminarier där en kvinna tar plats måste lyssna på folk som irriterar sig på henne.

17. För att mina kollegor blir förvånade när de ser att undersökningar visar att kvinnor känner sig diskriminerade på vår arbetsplats.

18. För att jag, när jag tänker på min framtida karriär, alltid måste tänka i termer ”jag som kvinna” för att vara realistiskt när det gäller lön och positioner som jag kan uppnå inom en viss tidsperiod.

19. För att den tyska kansler-kandidat för socialdemokratiska partiet blir förolämpad som ”Frauenversteher” av andra ledarmöter när han i parlamentet säger att han förespråkar lika lön för lika arbete (Frauenversteher betyder ”en som förstår sig på kvinnor”).

20. För att det finns ett skällsord på tyska som betyder ”en som förstår sig på kvinnor”.

21. För att en urolog som tittade på mitt underliv kommenterade den med ”snygg anatomi” och för att jag blev så paff att jag otroligt nog svarade ”Tack”.

22. För att en stor del av mitt forskningsfält fokuserar på män, men låtsas som att de studerar alla människor.

23. För att en kompis till mig som blir trakasserad av en äldre man på jobbet känner att enda utvägen är att hon lämnar arbetsplatsen, trots att hon har anmält hela ärendet till ledningen.

24. För att en av de mest kända forskare i mitt område stjäl teoretiska koncept från kvinnliga forskare utan att hänvisa till dem och för att han, i stället för att bli anklagad för plagiat, blir citerad i stället för kvinnorna i fråga.

25. För att jag får höra hela tiden att jag borde vara tacksam för att jag har en man som tar mycket ansvar hemma, medan ingen verka säga sådana saker till honom.

26. För att dagispersonalen tyckte att det var konstigt att min dotter inte ville bli kramad av ett annat barn hela tiden. Målet verkar vara att alla barn ständigt vill krama och bli kramade i stället för att själva få bestämma om det.

27. För att jag måste kräkas om jag en gång till hör att en pappa inte kan ta föräldraledig för att det ”bara inte går i hans jobb” medan det alltid verka gå i hennes.

28. För att det knappt går längre att köpa en bikini utan inbyggda bröst (= kuddar som gör att brösten ser större ut och får en standardiserad form).

29. För att det alltid känns som ett projekt att hitta en t-shirt som inte sitter åt supermycket eller fina skor som jag faktiskt kan gå i.

30. För att jag blir behandlad som ett barn när jag ska köpa en dator.

31. För att jag alltid har vänt mig till min ensamstående mamma, inte min pappa, när jag ska klaga om det som har gått fel under min uppväxt.

32. För att det finns så många normer om kvinnlig och manlig sexualitet att jag ibland har svårt att förstå vad som är normerna och vad jag egentligen vill själv.

33. För att mensen fortfarande är så skambelagd i Sverige att folk som frågar mig om jag har en tampong känner att de måste viska.

/Hanne 33 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s