Immanuels 33

1. För att jag som barn skämdes över att leka med My Little Pony, eftersom några äldre ungdomar hade sagt att det var ”fjolligt”.

2. För att folk som känner till min aspergerdiagnos ofta utgår från att min mamma var känslokall och hård, alternativt överbeskyddande och kvävande, under min uppväxt.

3. För att folk utgår från att min pappa har problem att ”acceptera” mig som transperson, bara för att han är man.

4. För att när jag outar min transbakgrund drar folk slutsatser om hur jag var som barn; att jag var ”pojkflicka”. De blir förvånade om jag berättar att jag älskade Kittyböcker och rosa.

5. För att jag under min transition ofta skämdes över att inte vara ”tillräckligt maskulin” i intressen och klädstil för att platsa bland de andra transkillarna.

6. För att folk som inte känner till min bakgrund drar slutsatser om hur jag var som barn; att jag uppfostrats som pojke. De blir förvånade om jag berättar att jag älskade Kittyböcker och rosa.

7. För att personer som tror att jag uppfostrats som pojke ofta frågar: ”Men tyckte dina föräldrar att det var okej att du gillade rosa?”

8. För att tafs och sexförslag/våldtäktshot från vuxna män var så vanligt redan i tolvårsåldern, att jag slutade reagera långt innan jag fyllt femton.

9. För att mina vänner hade ”horrykte” och jag sågs som ”torris”. Det fanns inget sätt att vara ”lagom” på om man försökte leva som tjej.

10. För att matteläraren i högstadiet var övertygad om att jag fuskade, eftersom ”tjejer” inte var bra på matte.

11. För att jag ibland kommer på mig själv med att sitta bredbent på bussen och ta upp plats; något jag aldrig gjorde när jag levde som tjej.

12. För att även om jag själv inte är rädd när jag är ute på natten, så har jag aldrig träffat någon annan med erfarenhet av att uppfattas som kvinna som inte varit rädd när hen är ute sent.

13. För att psykiatriker har tolkat mina nattliga promenader som ett slags självdestruktivt beteende pga våldtäktsrisken.

14. För att jag var sjutton när jag fick mina första hatmejl med mordhot. Orsak: Jag hade gjort en hemsida om feminism.

15. För att jag skämdes och aldrig berättade om det för någon.

16. För att jag alltid säger ”jag kan inget om datorer” när jag ber om hjälp, eftersom jag lärt mig att det är det enda sättet att undvika manliga nördars aggressioner över ”korkade brudar”.

17. För att när jag började uppfattas som man, blev jag plötsligt bemött med respekt när jag bad andra män om hjälp med teknik.

18. För att flera vänner som flytt undan sin våldsamma pappa och vänt sig till soc har fått höra att det är deras eget fel och att de borde flytta ”hem” igen.

19. För att jag undrat om det verkligen finns någon som inte har ett stört förhållande till mat.

20. För att läkare frågar ”har du haft sex?” när de egentligen menar ”har du haft omslutande vaginalsex?” Inget annat räknas.

21. För att personer som uppfattas som kvinnor ständigt bemöts utifrån sitt utseende, ffa vikt.

22. För att folk utgår ifrån att viktnedgång hos en person som uppfattas som kvinna alltid är önskvärt, efterlängtat och medvetet, och att man är ”duktig” om man ”lyckas”.

23. För att när jag handlade bindor förr, skämdes jag alltid.

24. För att när jag uppfattas som man och handlar bindor, ser de kvinnliga expediterna överdrivet förtjusta ut. Ungefär som om de tänker att jag måste vara världens bästa pojkvän som ”nedlåter” mig till sådant för min ”flickväns” skull.

25. För att när jag uppfattas som man får jag mycket större utrymme att tala, och jag blir trodd och slipper bli avbruten.

26. För att när jag levde som tjej sågs jag som ohyfsad och självupptagen, men idag uppfattas jag som ödmjuk och artig, trots att mitt beteende är i stort detsamma.

27. För att en manlig vän blev utfryst ur sitt kompisgäng som tonåring när han försökte säga ifrån till de andra att sluta trakassera tjejer.

28. För att unga tjejer med självskadebeteende inte får adekvat vård, utan blir inlåsta på rättspsyk.

29. För att vårdens och skolans fördomar gör att många unga tjejer med tex Asperger eller ADHD inte får rätt diagnos och stöd.

30. För att vestibulit kallas ”samlagssmärtor” som om det enbart var ett problem vid omslutande sex, och för att man ofta inte får någon ordentlig behandling.

31. För att min spontana reaktion när folk kräks transfobi över mig är att fnittra, istället för att bli förbannad.

32. För att jag är svältfödd på romaner där kvinnliga karaktärer inte värderas utifrån sitt utseende.

33. För att om jag använder ett manligt kodat nick på nätet så får jag mycket mindre hat mot mig än om jag använder ett kvinnligt eller neutralt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s