Magnus 33

Först och främst tycker jag att det är sorgligt att det fortfarande finns behov för såna här listor. Här är min lista som den ser ut just idag. Imorgon skulle jag antagligen skriva en helt annan lista vilket säger en hel del bara det.

1.För att mina vänner umgås olika beroende på om det är bara killar eller om det är både killar och tjejer.

2.För att jag också gör det.

3.För att jag bland mina tjejkompisar är känsliga killen, men bland mina killkompisar är roliga partykillen.

4.För jag ibland när jag går på stan tittar på tjejer och tänker fuckability

5.För att jag är tjock men tycker att det är ok. Jag är ju kille men när jag jag ser en tjock tjej undrar varför hon mår dåligt och tröstäter.

6.För att jag fortsätter skämtar sexistiskt fast jag är medveten om det och aktivt försöker ändra på det.

7.För att min röst väger tyngre än mina kvinnliga kollegor.

8.För att om det visar sig att jag hade fel så är det helt ok, men om det visar sig att en av mina kvinnliga kollegor har fel så suckas det.

9.För att det anses som en merit att vara man på min arbetsplats, samtidigt som jag tänker kön är en merit i chefsgrupper och klassiskt manliga högstatusjobb.

10.För att jag är övertygad om att arbetsplatser mår bättre av jämn könsfördelning och att därmed gör skillnad på manliga och kvinnliga egenskaper.

11.För att jag just skrev manliga och kvinnliga egenskaper som att det är självklart att de finns.

12.För att jag sett manliga vänner bete sig som svin mot tjejer, men inte sagt något och att jag när jag själv varit ett svin aldrig fått veta det av mina manliga vänner, bara från de kvinnliga.

13.För att det blev helt tyst när jag ifrågasatte ett väldigt sexistiskt skämt under ett möte där jag inte kände någon och jag precis skrev ett möte med både killar och tjejer innan jag ändrade och tydligen därför tycker att det mer är ok med sexistiska skämt när ingen tjej än närvarande.

14.För att jag tycker att det är självklart att jag ska skriva den här listan då jag tyckte det var synd att så få killar skrivit och att det är självklart att ha ett manligt perspektiv, som om det finns ett manligt och ett kvinnligt perspektiv.

15.För att det är jag som oftast presenterar vad vi som arbetsgrupp tycker. I en grupp på 7 personer och jag är den enda mannen.

16.För att mina manliga vänner tycker att det verkar jobbigt att arbeta på en så kvinnodominerad arbetsplats.

17.För att jag alltid fått högre lön än mina mer erfarna och skickliga kvinnliga kollegor och att jag tänker att tjejer borde lära sig förhandla och att det anses självklart att killar är mycket bättre på att förhandla än tjejer.

18.För att jag varje år skämtar om att det är så bra att äntligen får ha lite mindre kläder på sig och för att jag, när jag var yngre, skämtade om att vadderad BH är falsk marknadsföring.

19.För att jag fortfarande kan tänka så.

20.För att jag tycker det är osexigt när tjejer har orakade ben och armhålor och att det betyder att jag alltid tänker på tjejer ur ett sexighetsperspektiv.

21.För att jag fick höra att ’kärlek börjar alltid med bråk och slutar med barnbidrag’ när jag bråkade med en tjej när jag var barn.

22.För att feminism behövs om vi vill ha ett bättre samhälle och att jag ibland tänker att vi har kommit så långt i Sverige. Vi är långt ifrån jämställda!

23.För att jag föredrar att umgås med tjejer för att de är mer känsliga av naturen, men att jag vet att det beror på miljö snarare än arv.

24.För att jag tycker att det är gulligt när pojkar leker med dockor och kul när flickor leker med bilar istället för att bara konstatera att barnet leker.

25.För att det till och med finns färger till de olika könen. Rosa för flickor och blått för pojkar.

26.För att jag blir jätteförvånad när jag ser en kvinnlig lastbilschaufför.

27.För att jag stör mig på att mitt yrke inte har en mer framskjuten roll inom sjukvården och att jag vet att det beror på att det är ett klassiskt kvinnoyrke och att alla säger att det kommer bli bättre för vi blir fler och fler män inom yrket.

28.Att jag själv är övertygad om att det också är så.

29.För att jag vill att mina, och mina vänners, barn ska få leva som de människor de vill vara, inte de som omgivningen förutsätter att de ska vara på grund av deras kön.

30.För att det är så otroligt jobbigt att ändra på sig själv och den roll jag växt upp i fast jag vet att mycket av det jag gör och säger kommer ur ett patriarkalt perspektiv. Att jag verkligen avskyr ojämlikhet oavsett orsak.

31.För att vi fortfarande inte har haft en kvinnlig statsminister och att i och med det automatiskt tycker att det är viktigare med kön än kompetens där.

32.För att jag tycker att jämställdhet, tillsammans med miljö, som är absolut viktigast frågorna oavsett om det gäller kön, sexualitet, hudfärg, ekonomi eller vad det nu må gälla.

33.För att samhället inte har kommit längre och att vi fortfarande ens kan göra sådana här listor. Att jag skulle kunna fortsätta skriva den här listan hur länge som helst. Att jag inte vill skriva ut hela mitt namn för att det eventuellt skulle kunna ställa till det när jag söker arbete i framtiden och att jag ens känner att jag behöver tänka så.

/Magnus 35 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s