Lovisa B:s 33

1. Det var ni som plockade de buskiga stråna från mina ögonbryn när jag var 13.

2. Det var ni som smetade maskara på mina ögonfransar varje morgon sen 8:an.

3. Det är ni som rakar mina ben och mina armhålor…

4. …och det är också ni som frågar varför jag inte rakar mitt kön.

5. Det var ni som köpte den urringade toppen och sa att jag såg het ut i den.

6. Det var ni som fick mig att önska att mina bröst var mindre och fastare och andra dagar större fast rundare.

7. Det är ni som klär mig i så korta kjolar att jag inte kan sitta.

8. Det är ni som fäster fotbojorna runt mina anklar så jag bara kan ta små korta steg.

9. Det var ni som fick mig att tro att jag gör mig fin för min egen skull.

10. Det är ni som fäster klorna på mina fingrar så att jag inte kan smeka mig själv.

11. Det är ni som sprutar in substanser i mitt ansikte så att mitt yttre inte längre avspeglar mitt inre.

12. Det är ni som får mig att bli glad, jätteglad, varje gång någon säger att jag är vacker. Jag hoppas att jag en dag får en positiv kommentar om mitt skrivande och den kommer göra mig ännu stoltare.

13. Det var ni som fick mig att tro att det blir en date till med ”killen från i fredags” om han hör av sig och bara då.

14. Det var ni som klädde mig i ”sexiga” underkläder, la mig raklång i en främmande säng och viskade till mig att jag skulle vänta tills han tog för sig.

15. Det var ni som fick mig att tro att grabbar är mer kåta än tjejer och om jag är annorlunda så får jag lov att lugna mig.

16. Det är ni som har gjort det svårt för mig att berätta hur jag vill ha det när jag ligger…

17. …eller ens ta ett initiativ till sex.

18. Det var ni som fick mig att tro att jag inte tyckte det var roligt med tåg när jag var liten. Att det är en ”killgrej”. När jag nu som vuxen tittar på ånglok visar det sig ju vara spännande.

19. Det är ni som bemöter mina nya intressen; kickboxning och maratonlöpning som antingen ”okvinnligt” eller ännu oftare ”tufft för att vara tjej”. Lustigt för jag varken boxas eller springer med min fitta.

20. Det är ni som förutsätter att jag är en grabb, när jag en januarikväll står på Konsum i vinterjacka, snaggat hår och utan smink.

21. Det var ni som försökts få mig att tro att det räckte för mig att sitta bak på motorcykeln eller i soffan i replokalen eller applåderande och påhejande vid sidan av loppet…

22. …eller lyssnande, leende, skrattande och uppmuntrande bredvid en man.

23. Det är ni som efter den fruktansvärda våldtäkten på en buss i Indien säger att jag aldrig borde resa där själv igen. Men varför ska jag låta den bussresan handikappa mig?

24. Det är ni som säger ”det skall vi fundera på” när jag kommer med en idé men när min kollega som står upp och kissar, kommer med en sämre variant av min idé så jublar ni!

25. Det var ni som försökte få mig att tro att jag är omvårdande, känslosam, mjuk och relationsinriktad och att jag är det bara för att jag är kvinna.

26. Det var ni som försökte få mig att tro att jag passar bra som socionom av samma anledning.

27. Det var ni som försökte få mig att tro att socionomyrket ska ha lägre status och lön då det är ett kvinnodominerat yrke och att detsamma gäller mina medsystrar som är sjuksköterskor, arbetar på förskola eller på gruppbostad med mer.

28. Det är ni som tycker att jag skall stoppa i mig piller dagligen som ger mig smärta i kön och mage och gör mig ledsen. Jag tror inte att man skulle acceptera en medicin riktad till båda könen med så mycket biverkningar och olika utfall.

29. Det är ni som verkar ha ett omättligt behov av att berätta om huruvida kvinnan framme på scenen, i tv-apparaten eller på festen har fina eller fula kläder. Till mig säger ni alltid att jag har fina, men kanske viskar ni fula bakom min rygg. Och jag skulle önska att jag inte brydde mig.

30. Det är ni som har gett mig intrycket av att alla kvinnor skulle ha svalt nån jäkla väckarklocka. Men jag ser ju själv att vissa av mina väninnor inte vill ha några barn och att det finns män som längtar efter barn jättemycket.

31. Det är ni som vill se hur mitt förhållande bara har förändrat mig, när det också är så att jag har haft påverkan på honom.

32. Det är ni som frågar; ”hur går det med grabbarna?”. ”Hur går det med den killen, ska ni flytta ihop?”. ”Ska ni ha barn?”. ”Förlova er?”. ”Gifta er?”.

33. Och det är som att alla era frågor, idéer och handlingar blir pilar för hur jag ska vara som kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s