Anders 33

1.     För att jag så gärna vill, men inte vet hur jag ska skriva den här listan.

2.     För att jag, när jag kommer på mängder av saker att lista, inte vet om jag kommer kunna stå för det jag skriver.

3.     För att den värld vi lever i så alldeles uppenbart är byggd och upprätthålls med mig som norm och utgångspunkt.

4.     För att jag, i allt jag gör, som kille förväntas upprätthålla den normen, genom att, i första och sista hand, vara just kille, grabb, man, med allt vad vi alla vet – ja, vet– att det innebär.

5.     För att jag, oavsett hur mycket jag än försöker att inte göra det, tillskriver män och kvinnor egenskaper i första hand beroende på vilket kön de tillhör.

6.     För att jag, oavsett hur mycket jag än försöker att inte göra det, bedömer kvinnor i första hand utifrån hur de ser ut.

7.     För att jag, oavsett hur mycket jag än försöker, inte kan sätta fingret på vad det är jag bedömer män utifrån; för att jag inser att det beror på att jag inte bedömer dem i första hand utifrån deras kön, utan utifrån vilka personer de är.

8.     För att vi som utgör normen slipper förhålla oss till vårt kön utan kan fokusera på allt det andra vi vill vara istället.

9.     För att det enda som avgjorde min status som liten kille var om jag var bra på idrott.

10.  För att jag var den enda killen i min mellanstadieskola som inte spelade fotboll och för att jag på grund av det knappt hade en enda killkompis.

11.  För att jag väldigt tidigt som liten kille förstod att jag inte var bra på idrott och för att jag därför aldrig känt mig bekväm i killiga, grabbiga, manliga sammanhang.

12.  För att detta gör mig till mindre av en kille, grabb, man.

13.  För att det enda ämnet jag någonsin velat skolka ifrån var idrott.

14.  För att jag, eftersom jag inte uppfattade mig som en riktig grabb, inte riktigt vågade välja träslöjd i skolan för att jag var osäker på hur det skulle uppfattas och var osäker på vilka regler som gällde för mig.

15.  För att mina vänner, mina feministvänner, fortfarande skrattar åt mig när jag visar mig okunnig om fotboll.

16.  För att jag i jobbsammanhang fortfarande låtsas vara intresserad när folk pratar om sport.

17.  För att jag när jag som tonåring konstaterade att jag nog inte vill ha barn fick höra att ‘det kommer ändras, det växer du ifrån’.

18.  För att det är en av de få saker jag konsekvent fortfarande inte vill.

19.  För att jag i allt jag läser och får mig till livs ges en bild av heterosexuell monogami som det enda rätta och det som är livsmålet för oss alla.

20.  För att när jag och min partner tillsammans tar steget och tillsammans tar oss an ett öppet förhållande ses som oseriösa och ovilliga att binda oss och förväntas försvara varför vi inte vill ha ett normaltförhållande.

21.  För att vi som vill leva på ett annat sätt än i monogama förhållanden direkt blir misstänkliggjorda.

22.  För att man under min militärtjänst satte på porr som underhållning under en gemensam bussresa.

23.  För att det förresten inte bara var den där bussresan, utan hela jäkla lumpen som var genomsyrad av porr, könsstereotyper och grabbighet.

24.  För att Game of Thrones är fyllt av nakna kvinnokroppar som så uppenbart är ditplacerade för min manliga blick.

25.  För att jag älskar Game of Thrones, delvis av den anledningen.

26.  För att jag, när någon behövs för att ta anteckningar under ett möte, måste kämpa mot impulsen att föreslå att en av de yngre tjejerna ska göra det.

27.  För att våra gemensamma hjältar mer ofta kommer från fotbollens och hockeyns våldsglorifierande machismokultur än från litteraturen, musiken eller poesin.

28.  För att våldtäkt används medvetet, systematiskt och storskaligt i krig.

29.  För att våldtäkt är ett resultat av en våldsglorifierande machismokultur.

30.  För att grabbighet, Game of Thrones, monogam heterosexualitet och vilken status jag har – ges – är en direkt konsekvens av hur vi har valt att bygga och upprätthålla den här världen.

31.  För att jag, just eftersom det är jag som är normen, ibland tvekar inför att använda ordet ’systematiskt’ om ett samhälle som innebär alla de här sakerna.

32.  För att vi alla förlorar på ett samhälle som gör det här med oss.

33.  För att jag som ograbbig manlig feminist fortfarande inte vet om jag kommer kunna stå för den här listan i alla sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s