Johannas 33

1. För att min historiebok i gymnasiet inte nämnde en enda kvinna, men ett hundratal män.

2. För att jag aldrig hört en kvinna säga ”Men hur vet vi att hon inte hittar på” om ett våldtäktsfall, men hör det hela tiden från män. (fyi: vi hittar inte på. Däremot har vi fått lära oss att det är lika bra att inte säga nåt alls, för ingen kommer ändå att tro oss.)

3. För att jag inte tror att män kan älska på samma sätt som jag kan. Kärleken ryms inte i mansrollen.

4. För att jag inte vill behöva välja mellan att vara hora, madonna eller moder. Jag vill få vara olika saker, vara komplex, vara en person, inte en idé.

5. För att jag vill att mina och mina kvinnliga vänners pojkvänner ska ta lika mycket emotionellt ansvar i sina relationer som vi gör, och att mina manliga vänner ska kunna sätta ord på sina känslor lika bra som vi kan.

6. För att ojämlika löner dödar jämlika relationer.

7. För att jag vill ha en kvinnlig statsminister.

8. För att min systerson inte ska behöva växa upp i en värld som lär honom att vara aggressiv och tuff, där han förväntas kunna kontrollera sina tårar men inte sina lustar.

9. För att mina lärare sa ”det är bara för att han tycker om dig”, när nån kille slet mig i håret eller höll fast mig o stoppade snö innanför jackan.

10. För att jag vill slippa förväntas hata min kropp och göra allt som står i min makt för att ”förbättra” den. Att det att vara nöjd är en förbjuden tanke.

11. För att jag vill slippa vara arg på världen.

12. För att jag vill se filmer där kvinnor får vara människor.

13. För att jag när min första kille gjorde slut (jag var 14) fick höra ryktesvägen att han gjort det för att jag velat ligga med honom. Hora.

14. För att ”sex säljer” fortfarande är en tillräcklig anledning för att motivera att vi varje dag bombarderas med sexistisk reklam.

15. För att trots en antaget reglerad lönestege baserad på avklarad tid tjänar manliga doktorander mer än kvinnliga.

16. För att jag är så less på att höra killar Berätta Hur Det Funkar för mig, helt ointresserade av att veta min syn på saken eller av att höra att jag faktiskt vet en hel massa om ämnet redan o inte behöver en föreläsning.

17. För att jag är ännu mer less på män som blir sura för att jag inte är glad, trevlig och bekräftande, helt utan att fråga hur jag mår. Som tar att jag är ledsen eller har en dålig dag som en personlig förolämpning. Som att min existens är för deras skull.

18. För alla gånger mitt existensberättigande eller vad jag har att säga avfärdats med en kommentar om mitt utseende.

19. För att utan den klarar sig inte socialismen och antirasismen.

20. För att jag vill att mina eventuella framtida barn ska få välja sina liv, inte få hälften av sina valmöjligheter begränsade från födseln.

21. För att varje gång nån säger ”lilla gumman” till någon som inte är ett litet litet barn så dör något inom en människa.

22. För att jag vill att mina kvinnliga studenter ska tycka att det de skriver är smart och bra på samma självklara sätt som sina manliga medstudenter.

23. För det där seminariet där den manliga läraren bara riktar sig till killarna i rummet, tystnar när någon av tjejerna säger något, helt ignorerar vad hon säger och sedan vänder sig till killarna igen, varpå en kille upprepar det tjejen nyss sagt och då möts av uppmuntran och intresse av läraren. För att det seminariet händer hela tiden.

24. För att kvinnor och män fortfarande varken tar, eller förväntas ta, lika mycket föräldraansvar.

25. För att jag inte tänker skämmas för min sexualitet.

26. För att jag först i vuxen ålder lärt mig en massa saker om min egen kropp som borde varit självklara att få lära sig i skolan.

27. För att det är en ”allmän sanning” att män har starkare sexualdrift än kvinnor.

28. För att jag fortfarande aldrig haft en relation där det stämmer. Vilket betyder att jag alltid varit ”fel”. Att den allmänna sanningen exkluderar mig och därför alltid kommer få både mig och de män jag är med att känna oss obekväma.

29. För att om jag får se en enda reklambild till med en manlig man med mördarblick så skriker jag.

30. För att jag vet att jag kommer få se 1000 såna bilder till, och för att de får mig att – på riktigt – känna mig lite mer otrygg, lite mer rädd för män varje gång, får mig att vara lite på min vakt.

31. För att den bilden av mannen är så jävla skadlig, både för mig och för honom. För att bilden av kvinnor i det offentliga rummet är ännu skadligare. För att de får oss så långt ifrån varandra, så långt ifrån möten på jämlika villkor.

32. För att det går att förändra.

33. För att feminismen lärde mig att säga nej, men kanske ännu viktigare, att säga ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s