Gerdas 33

1. För att strävan efter jämställdhet aldrig kan ”gå för långt.”

2. För att människor som påstår det måste vara både historielösa och blinda för hur det fortfarande ser ut i många samhällen.

3. För att när vi, när min dotter var knappt tre år gammal, på förskolan möttes av två små flickor som med hårda ögon sade ”Vi har klänning. Det har inte du.”

4. För att jag fick en chock när jag fått mitt första barn. En chock av inse hur ojämställda många förhållande är. En chock över att höra hur många kvinnor på öppna förskolan suckade och gjorde sig lustiga över sina män, som inte kunde välja rätt kläder till telningarna.

5. För att jag vill att min son och min dotter ska få samma uppfostran oavsett kön, samma förutsättningar i livet och lika lön för lika arbete.

6. För att jag till leda fick höra om min nyfödde son ”så söt hon är” för att han hade röd mössa och röd åkpåse.

7. För att jag blir förbannad nästan varenda gång jag ska köpa barnkläder. Utbudet är deprimerande; trånga, gulliga kläder till flickor. Rymliga med trista färger och aggressiva tryck till pojkar.

8. För att jag ser vad unga flickor lägger ut för bilder på sig själva på Facebook och Instagram. Och för vad pojkar och män tycker det är helt ok att skriva för kommentarer på dessa foton.

9. För att det fortfarande finns de som är abortmotståndare.

10. För att det finns krafter i världen som vill tvinga flickor och kvinnor att underkasta sig männen, dölja sina kroppar och sina hjärnor.

11. För att någon, när jag var 19 år och hade superkort klänning på en konsert, tyckte det var ok att lägga handen på min rumpa (det tyckte inte jag. Så jag tog tag i handen ock bröt fingrarna bakåt).

12. För att jag lever i ett samhälle där jag har demokratiska rättigheter, trots mitt kön. Men det finns många kvinnor i världen som helt saknar medborgerliga rättigheter.

13. För att jag så många gånger stött på brödraskap, där män håller varandra om ryggen. Men sällan väl synliga och etablerade systerskap.

14. För att när jag forslade en 2-åring till och från förskolan varje dag och hade en liten bebis i vagnen också, så var det ”inga konstigheter”. Men när min man ett år senare gjorde samma sak, var det väldigt märkvärdigt (inte minst hans egen mamma tyckte det) och han har senare sagt att han ”höll på att gå in i väggen”.

15. För att jag vill slippa höra en vuxen man säga till mig, 34 år och skoladministratören, 63 år ”hejsan flickor” med en röst som kanske vill låta käck men som lät nedlåtande.

16. För att jag blir vansinnig på alla trista könsrollstereotyper som ständigt visas upp i filmer och program som riktar sig till barn.

17. För att jag själv lever i en relation som av bekvämlighet är väldigt traditionell. Men jag borde orka vara mer självständig! Vi borde orka vara mer jämnställda, inte minst för våra barns skull!

18. För att jag är trött på att känna att min kropp, lite rund och slapp, aldrig duger.

19. För att jag, bara för att jag inte har platt mage, får utforskande blickar och kommentarer som ”visst är du med barn?”

20. För att jag tror på jämställdhet och kamratskap mellan könen.

21. För att jag, för inte så längesedan, hörde en liten pojke säga ”kärlek är en tjejgrej”.

22. För att min flicka tittar på bilder och säger ”det är en pojke för den har kort hår”

23. För att jag verkligen önskar att mina barn ska få leva i en värld full av möjligheter, oavsett vilket kön de har.

24. För att jag vill att min son ska få använda hela sitt känsloregister, inte tolkas som ”ilsken” när han är ledsen.

25. För att jag vill att det ska vara helt självklart att flickor och kvinnor, oavsett var i världen de bor, äger bestämmanderätten över sina egna kroppar.

26. För att flickor och pojkar ska ha lika rätt till utbildning.

27. För att 15-åringar har avslutningsfester där det förekommer nomineringar som ”Årets lättaste” som åsyftar den flicka som anses haft sex med för många.

28. För att min egen mamma, i all välmening, sade till mig när jag var 15 år ”om det sitter två flickor på en bänk och den ena har lite färg (dvs smink) i ansiktet så tittar nog pojkarna på den med färgen.”

29. För att hon också sade att jag inte skulle ta upp olika pojkar på studentrummet för ”du vill inte att korridorskamraterna ska tro att du är en Sådan flicka.”

30. För att min mamma, även om hon sagt dumma saker och min pappa alltid uppmuntrat min syster och mig att vara starka och självständiga och att inte låta någon, man eller kvinna, nedvärdera oss.

31. För att det ska vara självklart att kvinnor har lika stor rätt till sexuell njutning som män, utan att bli betraktade som lösaktiga och lätta på foten.

32. För att barns rätt till anknytning till båda föräldrarna är så viktig.

33. För att jag är övertygad om att världen blir en bättre plats för oss alla att leva på den dag kvinnor och män fullt ut är jämställda.

/Gerda 34 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s