M:s 33

M. 20 år gammal inte-riktigt-straight, inte-riktigt-könstypisk.

1. För att det tog mig två dagar att våga göra det här (tänk om någon hittar mig).

2. För att jag blev mobbad och misshandlad från första klass till femte av killar i klassen utan att någon av lärarna, klasskamraterna, eller ens mina äldre kusiner på skolan gjorde något trots att de visste och såg.

3. För att jag inte känner mig trygg nog att gå ut och röka i det lilla samhälle där jag bor utan att ha med mig min ”kamp”hund som skydd.

4. För att i princip alla mina väninnor blivit utsatta för sexuella övergrepp i olika grad, och för att de enda män jag känner som varit med om det också varit utsatta av just män.

5. För att min dåvarande pojkvän slog mig i fem månader innan någon uppmärksammade att något var fel och hjälpte mig. Och för att det tog mig över ett år efter det att erkänna för mig själv vad han faktiskt gjort. Och för att jag fortfarande är rädd.

6. För att jag är så fruktansvärt trött på att höra saker som ”har du sand i fittan eller?”, ”feminister har bara fått för lite kuk” och ”arga kvinnor gillar fisting, har jag hört”.

7. För att en kille tog min kusin på fittan när hon var ute och dansade. När hon slog honom för att få bort honom kunde han inte förstå varför, hennes korta klänning visade ju vad hon var ute efter!

8. För att min mor, moster och mormor varit fantastiska starka feministiska förebilder för mig och alla barn förtjänar sådana.

9. För att män säger ”jag har aldrig slagit en kvinna och skulle aldrig göra!” när kvinnomisshandel kommer på tal, som om de skulle förtjäna ett diplom för att de inte gör det.

10. För att min nuvarande pojkvän är den första man som värderar mig utifrån mig, inte utifrån mina yttre attribut eller mitt kön.

11. För att samma pojkvän behövde få förklarat för sig vad en feminist är och först då, vid 25 års ålder, insåg att han också är feminist.

12. För att samma pojkvän fick kommentarer som ”har du blivit en så stor fitta att du numera duger även åt feminister?” när vi blev tillsammans.

13. För att jag är så otroligt trött på att män ska försöka hjälpa mig med saker jag inte behöver hjälp med, medan de totalt ignorerar män som faktiskt behöver hjälp eftersom de ser mig som okapabel att göra allt ifrån att bära hem de tunga matkassarna till att fickparkera till att klä om en yttervägg.

14. För att min lillebror fick börja hugga ved när han var tolv, medan vår far fortfarande inte riktigt vill låta mig göra det.

15. För att jag får höra att man idag objektifierar män också, och inte bara kvinnor, som om det skulle göra saken bättre när det egentligen bara gör mig ännu ledsnare.

16. För att jag blir tillsagd att lugna ner mig och inte vara så arg när jag pratar om saker jag brinner för, medan män omkring mig gärna får gorma på, helst raljerande sexistiska utlåtanden.

17. För att jag bemöts med chock över hur ”begåvad/intellektuell/smart/allmänbildad” jag är, medan de inte förvånas nämnvärt över mina manliga kurskamrater med samma ”begåvning/intellekt/smarthet/allmänbildning”.

18. För att jag ser hur min mor och min moster lägger ner sina själar i sitt ideella arbete som jourare på vår lokala kvinnojour. Och för att jag får skuldkänslor av att jag själv blir knäckt av samma arbete.

19. För att min styvsyster höll med sin bror när han under en familjemiddag sa ”kvinnor som stannar hos karlar som slår dem förtjänar fan att bli slagna”. Och för att ingen av dem lyssnade när jag, som är utbildad för att jobba på tjej/kvinnojour, försökte förklara för dem att det är mycket mer komplext än så.

20. För att jag så himla gärna vill blogga och/eller vlogga om feminism och andra saker som så många kvinnor jag ser upp till men jag är för rädd för de hot som följer med på köpet.

21. För att Sverigedemokraterna har medlemmar som går ut i media och försöker skuldbelägga unga kvinnor som använder preventivmedel istället för att hålla på sig.

22. För att jag på folkhögskolan har både manliga och kvinnliga kurskamrater som vill att abort ska förbjudas.

23. För att det ens, någonstans i värden, finns en debatt om huruvida kvinnor ska få göra abort eller inte.

24. För att en man på socialen i min hemkommun inte ville hjälpa en kvinna som lämnat sin man och deras hem utan en krona eller några kläder mer än de nerblodade kläder hon bar för att ”det inte var deras problem att hon inte hade någon egen ekonomi”.

25. För att socialen inte har personal med kompetens för att hjälpa folk som flyr relationsvåld.

26. För att en kvinna i vår kvinnojour sa ”men vi är ju till för att hjälpa kvinnor som blir slagna av män” när vi i ”tjejavdelningen” kom hem från en utbildning i att hantera HBTQ-fall, och jag ville prata om hur vi skulle hjälpa kvinnor i samkönade relationer.

27. För att en kvinnas största mål i livet fortfarande ”ska” vara att få barn medan en mans ”ska” vara att göra karriär.

28. För att jag ständigt får höra att det faktum att jag inte vill ha barn gör att jag aldrig kommer att bli en riktig kvinna.

29. För att det kallas ”kvinnoproblem” när män slår, våldtar och förtrycker kvinnor. Som om det var vi som var problemet.

30. För att man inte kan säga att man tycker det är män som är problemet utan att bli kallad manshatare.

31. För att rättssystem världen över trivialiserar våldtäkter och friar gärningsmän även om det finns starka bevis.

32. För att även många feminister, mig själv inkluderat, gör och säger otroligt sexistiska saker.

33. För att jag gjorde ett projekt om relationsvåld med min bästa vän. När jag visade det för min mormor log hon matt, suckade och sa ”jag gjorde ett likadant projekt när jag studerade på samma skola. Och ingenting har tydligen förändrats”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s