Anna Tryggs 33

Tack till Christine och Jennie som fick upp ögonen på mig, den där kvällen för fyra sedan. Tack för att ni tvingade mig att öva på ordet snippa och tack för att ni fick mig att förstå hur viktigt det är med feminism.

1. För att min dotter kommer hem från förskolan och ställer frågor som: visst kan tjejer ha kort hår?

2. För att jag blev trakasserad av en 60-årig kock när jag jobbade på restaurang som 17-åring. Han tog sig friheten att ständigt smyga upp bakom mig och ta ett stadigt grepp om mina bröst och mellan mina ben.

3. För att mamma, när hon fick höra detta, följde med mig och gav mig mod till att kasta in jobbskjortan och aldrig mer gå tillbaka.

4. För att jag som 15-åring blev nedknuffad i gräset och fick byxorna avslitna. Först när en geting stack mig i ryggen skrek jag så högt att killen blev rädd, avbröt och sprang

5. För att, något år senare, när svinet bad om ursäkt (?!) var det jag (och hans flickvän, som stod bakom honom) som skämdes och jag svarade att det absolut inte var någon fara.

6. För att jag var tvungen att öva på ordet snippa då jag fick min dotter. Jag avskydde ordet.

7. För att det nu är ett av de finaste ord jag vet.

8. För att om man försöker skriva snippa i anteckningar på telefonen blir det först snopp.

9. För att om man trotsar autotext och ändå skriver snippa blir det ett rött litet streck under och de ord du har att välja på är snoppa, snipa, snappa.

10. För att det fortfarande finns de som på allvar använder uttrycket ”Har du mens, eller?” om man inte är på strålande humör.

11. För att jag, på min studentdag tyckte att jag var ful och tjock.

12. För att jag, nu när jag ser foton från studenten, inser att jag var jävligt snygg.

13. För att jag och mina väninnor blev drogade med Rohypnol på en förfest. Efter att ha varit inlåsta på toaletten tog vi oss tillslut ut och kom hem.

14. För att man inte kan berätta sådant för någon. Vi fick ju skylla oss själva om vi är så jävla dumma att vi åker hem till våra killkompisar.

15. För att alla tjatar om att min systerson är så otroligt känslig – för att  vara kille.

16. För att alla tjatar om att hans kusin, min dotter, är så tuff och att det är särskilt viktigt när man är tjej.

17. För att, när man inte uppskattar lama sexistiska skämt får höra att man inte ska vara så jävla sur och att man måste kunna tåla skämt.

18. För att kvinnor fortfarande står för mer än tre fjärdedelar av föräldraledigheten.

19. För att det kommer kostymnissar och grymtar ”jobbar du extra här?”, när jag plockar ur disken från diskmaskinen på jobbet i gemensamma fikarummet.

20. För att jag, när min dotter var 2 år, blev ifrågasatt på en middag varför jag inte var hemma och tog hand om mitt barn istället för att vara på festen och dricka vin.

21. För att min föräldralediga bordskavaljer,  på samma fest, fick dunkar i ryggen och kommentarer som ”fan vad gött och komma ut lite nu när du är pappaledig!”.

22. För att vi i fjärde klass hade krismöte i skolan för att tjejerna tog för stor plats. Killarna kände sig mobbade.

23. För att mina idéer på jobbet, i vissa fall inte tas på lika stort allvar som mina manliga kollegors idéer. Även om idéen är densamma.

24. För att mina väninnor som är singlar ständigt ifrågasätts, men inte mina manliga vänner som är singlar.

25. För att inte alla läst Egalias döttrar, trots att den kom ut 1977.

26. För att jag, en gång i tiden, ödslade tid och kärlek på en man som medvetet sårade och förnedrade mig. Trots att jag under hela tiden visste att jag borde gå tänkte jag att om jag bara var snäll och ställde upp på det han ville skulle han kanske bli kär i mig.

27. För att jag och de andra på jobbet som han knullade samtidigt avslöjade honom och gjorde honom till åtlöje på ett morgonmöte inför andra kollegor.

28. För att, när jag anmälde en kollega enligt Lex Sarah på samma arbetsplats ifrågasatte ledningen min trovärdighet då det kommit till deras kännedom att jag varit med i ”denna härva”.

29. För att jag först nu, när jag fyllt 33 år, äntligen accepterar min kropp.

30. För att jag, trots detta, ändå ibland tänker tanken att kroppen skulle se så mycket bättre ut om jag bara gav tuttarna ett lyft.

31. För att alldeles för många fortfarande lever i villfarelsen att feminism endast går ut på att hata män.

32. För att jag hoppas, tror och vill att vi kommit så långt att min dotter, om 30 år, ska slippa rada upp anledningar till varför feminism behövs.

33. För att jag har strukit flera punkter på min lista för att jag inte vågar lämna ut svin som bettet sig illa.

/Anna Trygg 33 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s