Sanna M:s 33

Normkritisk lärare och lesbisk mamma, bloggar på minasannaord.wordpress.com om föräldraskap, läraryrket, genus, hbtq och feminism.

1. För att det är så vansinnigt självklart att människor av alla kön och könsidentiteter ska ha samma rättigheter och möjligheter.

2. För att både den normativa mansrollen och den normativa kvinnorollen behöver problematiseras mer.

3. För att jag vill ge mitt barn 100 möjligheter istället för 2.

4. För att den som idag bryter mot starka köns- och sexualitetsnormer bestraffas på olika sätt, såväl genom osynliggörande som genom hån, kränkning fysiskt våld.

5. För att skolledare, lärare och annan skolpersonal fortfarande har så extremt dålig kompetens i genus-, trans- och sexualitetsfrågor, trots att detta är ett krav både utifrån läroplan och diskrimineringslag.

6. För att många inte vågar komma ut som något annat än heterosexuell cisperson på sin arbetsplats, i sin skola eller inför sina närmaste.

7. För att ”det är synd om” kvinnor som närmar sig 30 och inte har träffat någon man.

8. För att ”det är synd om” kvinnor vars kroppar har förändrats efter graviditet (t.ex. viktuppgång, bristningar, åderbråck).

9. För att kvinnor mår dåligt över sina förändrade kroppar efter pubertet, graviditet och åldrande.

10. För att mina elever – både tjejer och killar – är överens om att det här med att vara tjej handlar väldigt mycket om utseendet.

11. För att en tjej i årskurs 6 skrev i sin skrivbok att det vore skönt att vara kille för då skulle hon slippa gå upp tidigare och sminka sig varje morgon.

12. För att många på fullt allvar menar att kvinnors möjligheter på exempelvis arbetsmarknaden handlar om ”individens (kvinnors) eget ansvar”.

13. För att jag tycker det känns lite obekvämt att skriva på tavlan inför mina elever när jag har kortärmat och orakade armhålor.

14. För att män tar ut 20% av föräldraledigheten i Sverige medan kvinnor tar ut 80%.

15. För att heteropar som utan problem skulle ha råd att dela på föräldraledigheten ändå väljer att kvinnan ska stanna hemma hela pga ”han tjänar mer”.

16. För att småbarnsmödrar som ibland längtar efter/kräver fritid anses försumma sina barn.

17. För att mina elever inte kunde komma på en enda positiv sak med att vara tjej, men kunde komma på mängder av bra saker med att vara kille.

18. För att allt som är kvinnligt angår kvinnor medan sånt som är manligt angår alla.

19. För att tjejer känner en enorm press att få höga betyg i skolan.

20. För att det anses mesigt att satsa på skolan om du är kille (samt att förväntningarna är lägre på dig).

21. För att tjejer som är utåtagerande behandlas på ett annat sätt än killar som är utåtagerande.

22. För att det anses ”naturligt” och till och med uppmuntras att små pojkar busar, brottas, låter och slåss.

23. För att barnklädesavdelningarna är så extremt uppdelade efter kön.

24. För att den första frågan man får när man avslöjar en graviditet/berättar att man fått barn är ”vet ni vad det blir?”/”vad blev det?” (och det syftas alltid på kön).

25. För att många vägrar förstå innebörden i ordet ”hen” och tycker att det är ett löjligt ord.

26. För att kvinnor och män inte kan vara nära vänner utan att någon börjar spekulera i om de är ett par.

27. För att några killar skrattade när jag berättade om våldtäktsdomen i Umeå och när jag berättade hur många kvinnor som våldtas i Sydafrika varje timme.

28. För att det anses aningen bättre att vara lesbisk och feminin än lesbisk och maskulin, för då behåller du ändå din roll som kvinna (och anses mer attraktiv för män).

29. För att klädbutikerna säljer glittriga bikinis och minishorts till småtjejer, medan småpojkarna erbjuds kläder som täcker deras kroppar.

30. För att det är mer okej att vara lesbisk än att vara bög.

31. För att ovanstående utgår ifrån en syn på kvinnor som mindre sexuella än män (och främst sexuella för mäns skull), och att män i första hand är sexuella.

32. För att vi aldrig får nöja oss, även om vi är världens mest jämställda land. Det kan alltid bli bättre.

33. För att jag utan problem kan skriva 33 anledningar till.

Lämna en kommentar