Katarinas 33

Feminism behövs överallt för att:

1. Jag under flera år inte ville kalla mig feminist eftersom det fått en sådan negativ klang. Nu tycker jag snarare att icke-feminist har en rätt negativ klang. Lite likt mansgris, rasist och ärkeidiot om jag får säga det själv.

2. Både min killkompis och pojkvän fått frågor om de verkligen bakat själva när de tagit med sig kakor till jobbet. Det sitter ju i generna det där med att kunna läsa en kokbok, viktigt att minnas.

3. Kvinnor pratar skit om varandra bakom ryggen på varandra när det är någon som är ”för driftig” och har problem med att samarbeta med kvinnliga chefer istället för att stötta varandra.

4. Killar på mitt jobb får frågan om de är läkare när de i själva verket är sjuksköterskor, endast för att de råkar ha en snopp.

5. Många verkar tro att det här med bilar och dockor är något som sitter i generna. Håller med, jag kan riktigt se den lille medeltidspojken sitta och leka med en kotte på gården, köra den fram och tillbaka och säga ”brum, brum” medan flickan leker med sin mycket smala trä-barbie. Självklart har pojken även en blå tröja och flickan en rosa. För det sitter i deras gener.

6. Man måste säga damfotboll eller damhockey, men inte herrfotboll eller herrhockey. Det är ju damerna som är de avvikande. De ska vara glada att de ens får hålla på med sport och inte bara vara hemma och dammsuga. Hädanefter tänker jag börja sätta även herr framför sportnamnet så att det inte råder någon tvekan om vilket kön de som utövar sporten har.

7. Jag flera gånger under min uppväxt fått frågan ”har du mens eller?” när jag varit på dåligt humör, som om det är min hormonella cykel som gör att jag blir upprörd, inte det faktum att någon precis tog mig på röven utan lov.

8. Lindex säljer skärp på flickavdelningen som ser ut som måttband. När man spänner åt skärpet får man alltså en siffra på hur smal (eller inte smal) man är.

9. Så få filmer i världen klarar ”The bechdel test”. Se The Hobbit om du är trött på att kvinnor tar för stor plats i filmvärlden, en kvinna är med en stund, passa på att ta din kisspaus om du helt vill slippa henne.

10. Jag nästan alltid är rädd när jag är ute och går själv på kvällarna, har koll på alla potentiella våldtäktsmän jag möter på gatan och med jämna mellanrum kikar mig över axeln.

11. Män som utger sig för att vara feminister får massa beröm. När jag som tjej säger att jag är det är jag bara gnällig och tar allt på för stort allvar.

12. Om man inte tycker att sexistiska skämt är roliga är man skittråkig och har absolut ingen humor.

13. Jag som sjuksköterska bemöts på andra sätt än mina killkompisar som har samma yrke. Manliga sjuksköterskor imponerar lätt på arbetsplatsen ”du som är man, tänk att du kan vara så duktig på såna tjejgrejer! Tänka sig att du vill vara bland oss, kvinnor och göra vårt jobb! Inte ska du behöva städa, det gör jag”.

14. Ovan nämnda manliga sjuksköterskor ofta får frågor om de inte kan ta och laga droppräknaren eller ta sig en titt på diskmaskinen i sköljen, enbart för att de är män och ”ska kunna sånt”.

15. Det finns en fördom om att manliga sjuksköterskor är homosexuella. Homosexuella män = kvinnliga. Hur skulle de annars kunna syssla med ett typiskt kvinnojobb?

16. Manliga sjuksköterskor lättare får jobb för att de är i minioritet och att en får höra att det borde ju sjuksköterskeyrket vara tacksamma över eftersom lönerna går upp ju fler män som söker sig till yrket. Hur var det nu med det typiskt manliga läkaryrket när de var dumma nog att låta kvinnor få utbilda sig, vad var det som hände med löneutvecklingen där?

17. Många kvinnor inte har något namn på sitt kön medan männen har nästan hur många som helst.

18. Det fortfarande snackas skit bakom ryggen på tjejen som ligger med vem hon vill, när hon vill.

19. Mens är något man skäms över och absolut inte pratar med någon om.

20. Det inte finns hormonella preventivmedel för män. Varför skulle det förresten finnas det när kvinnorna så gärna tar på sig att äta all hormonell skit som finns och som både skadar oss själva och naturen.

21. Studier visar att kondom används så sällan bland annat för att de flesta killar räknar med att tjejen har någon form av preventivmedel, det är tjejens ansvar, se punkt ovan.

22. Jag själv, och i princip alla mina tjejkompisar någon gång haft samlag fast att vi egentligen inte riktigt vill.

23. Det finns herr och damtoaletter. Kan det inte bara finnas massvis med toaletter som är till för alla? (Skippa alla pissoarer, de luktar bara äckligt och det är dessutom bättre att sitta ner och kissa, bra för blåstömmningen och prostatan).

24. Det är lättare för föräldrar som vill vara genusmedvetna att klä sin dotter i mer ”killiga” kläder än att klä sin son i mer ”tjejiga” kläder. För tjejerna som blir mer lika killar blir ju bara coolare. Men att låta en kille bli mer tjejig är ju bara att göra honom sämre.

25. Herr och damjackor fortfarande knäpps olika. Dragkedjan sitter på olika sidor, detta beror på att på damjackor är dragkedjan satt så att det ska vara så enkelt som möjligt för en man att kunna knäppa jackan (Tack, det kan jag inte själv.)

26. Jag fortfarande kan få ångest när jag tittar mig i spegeln och inser att jag har en mage som hänger över både framför och bredvid byxorna och lår som klibbar ihop när jag går.

27. När jag gick i högstadiet klädde mig i svart för att det var den färgen som fick mig att se smalast = snyggast ut.

28. Man fortfarande tillåter att skolor röstar fram sin lucia. Jag minns fortfarande känslan när jag vågade ställa upp som kandidat men innerst inne insåg att jag inte hade en chans då jag varken var smal, blond eller över huvud taget var populär.

29. Tjejer lätt kommer in på sitt utseende med fokus på det negativa när de umgås ”gud vad jag har blivit tjock” ”nä, du är ju skitsmal, men jag, kolla vad mina armar ser ut” ”Men nej, dina armar är inte alls lika tjocka som mina, och mina lår är alldeles dallriga”. Osv, osv, osv i all oändlighet.

30. Facebook kan blockera bilder på tecknade kvinnliga könsorgan som lagts ut i undervisningssyfte medan de låter grupper som ”Exposing hoes”, ”Boobs and Titties” och ”Sexy butts” finnas kvar.

31. Det är helt okej med bilder på lättklädda kvinnor överallt i samhället, men att någon skulle våga sig på att amma offentligt är så himla äckligt.

32. När man pratar om misshandlade kvinnor (i heterosexuella relationer) så funderar man på ”åh, varför stannar hon hos honom?” istället för att fundera lite på varför i helvete mannen slår henne. Det borde inte handla om misshandlade kvinnor, för de har inte gjort något fel. Det borde handla om män som misshandlar och var någonstans det gick fel i deras uppväxt där de fick bilden av att kvinnan finns till för mannens skull och att hon förtjänar att få lite stryk då och då.

Och slutligen, anledning 33 till varför jag anser att feminism behövs

33. För att det kommer säkert vara någon som irriterar sig på att jag tagit mig tid att skriva denna listan och anser att jag och andra feminister överdriver. ”Sverige är ju ett av världens mest jämställda länder” Jo, tjena. Säg det till alla tjejer som står och nyper sig i magen och funderar på vilken diet som ska funka bäst denna gången, som har sex fast dom inte riktigt vill, som får stå ut med att män busvisslar på stan och tafsar på krogen. Säg det till alla kvinnor som får frågan när de ska skaffa barn samtidigt som deras jämnåriga manliga kompisar inte får frågan. Till alla som får höra att den där kjolen är väl ändå lite kort, den där toppen lite för urringad ”du måste tänka på vilka signaler du sänder ut”. Vilka signaler pratar en om? Signalen som säger att ”ja tack, jag vill gärna bli våldtagen ikväll och sedan utfryst av hela samhället eftersom jag egentligen får skylla mig själv för att jag råkade dricka alkohol och klä mig i vad jag vill.”

/Katarina 23 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s