Genusstudentens 38

1. För att jag är så trött på att ständigt känna mig stark som orkar kräva plats i den mansdominerade världen. Jag borde inte känna mig duktig som tar plats. Det borde vara en självklarhet.

2. Jag blev trakasserad av min manlige chef i flera månader. Det gjorde att en hel del minnen från en våldtäkt jag utsatts för kom tillbaka. När jag till slut drabbades av psykisk kollaps, utvecklade PTSD och slutligen, efter att vid ett specifikt tillfälle totalt ha förlorat kontrollen, målades ut av honom som en lögnare och förlorade min provanställning var jag ändå övertygad om att det bara var mitt fel att jag förlorat jobbet, som inte hanterat traumat bättre och kontrollerat panikattacken.

3. För att jag, så här i efterhand, förstått att den egentliga anledningen till att jag miste jobbet var för att att min chef inte stod ut med att en ung, outbildad, funktionshindrad kvinna var så duktig som jag var. Och till råga på allt betydligt effektivare än min utbildade, äldre manliga kollega. Därför trakasserade han mig i ett halvår och därför tog han sin chans att bli av med mig på ett enkelt sätt utan att behöva ifrågasättas.

4. För att jag inte pratar med folk om gången jag blev våldtagen. Inte för att jag skäms, utan för att jag vet att omvärlden inte vill höra. Och för att jag inte kommer att orka besvara alla frågor jag är rädd att få.

5. För att jag inte orkade anmäla vare sig min tidigare chef eller våldtäktsmannen och för att båda därför gick fria utan påföljd.

6. För att både våldtagna män och våldtagna kvinnor måste tas på allvar.

7. För jag drömmer om att arbeta i filmbranschen, men inte förstår hur jag ska kunna göra det utan att gå med på deras sjuka krav och skönhetsideal.

8. För att vi måste inse att de sexistiska reklamaffischerna är en del i en samhällsstruktur och att samma struktur ser kvinnan som ett viljelöst objekt och påstår att hon inte kan tänka själv, samma struktur håller nere kvinnans löner, ifrågasätter hennes kompetens, gör henne ekonomiskt beroende av mannen och samma struktur kräver hennes tillgänglighet och legitimerar våldtäkt mot henne. Om vi inte ser strukturen kommer vi aldrig att komma till rätta med problemet.

9. För att kvinnojourerna är de enda exemplet i Sverige där folk förväntas jobba obetalt mot brott. Kvinnojourerna får, utan ersättning, hantera de våldsbrott som resten av samhälle inte prioriterar.
Vem skulle neka en man som slagits ner på gatan stöd och istället hänvisa honom till en ideell samtalsklinik där terapeuterna inte ens får betalt?

10. För att jag just insåg att jag inte nämnde själva våldtäkten jag utsatts för som en anledning för sig, trots att den borde stå högs upp som den mest självklara anledningen.
För att jag inte prioriterar den som tillräckligt viktig.

11. För att jag därför nämner den nu istället. Jag blev överfallen och våldtagen av en främling under en hundpromenad sommaren 2007. Det tog fyra år innan jag pratade om det. Men nu är det i alla fall sagt.

12. För att aset med största sannolikhet går fri där ute någonstans. För alla tjejer och killar han fått chansen att våldta efter mig. Och för att han förmodligen hade gått fri även om jag orkat anmäla honom. För att han förmodligen går fri idag.

13. För att det alltid kommer att vara hans fel och aldrig någonsin kommer att bli mitt.

14. För att jag faktiskt får ha på mig hur jävla kort kjol jag vill och dricka precis så många öl jag känner för, trots att det är mörk ute.

15. För att jag känner män som inte vågat anmäla sina flickvänner för misshandel, av rädsla för att bli sedda som mesar. Och för att dessa män känt sig övergivna och ensamma och saknat någon att prata med.

16. För att så fort jag började läsa genusvetenskap på universitetet hittade jag tusen nya anledningar som jag inte tänkt på förut.

17. För att kvinnliga nobelpristagare är så ovanliga att de blir förstasidesnyhet över hela världen när de väl anges. För att det inte är konstigt att vi har få kvinnliga nobelpristagare, eftersom kvinnliga forskare har svårare att få forskningsanslag.

18. För att feminint inte är vare sig fel eller fjolligt.

19. För att kvinnor kan, och för att både män och kvinnor måste våga se det.

20. För att kvinnor inte existerade innan 1700-talet. Då var de misslyckade, ofärdiga män som inte lyckats pressa ut sina genitalier ordentligt och därför inte kunde koka sitt blod till sperma.

21. För att jag är trött på att ses som ”det andra könet”.

22. För att Todd Akins Facebooksida har 40 000 fler likes än Judith Butlers. För att alldeles för få vet vem Judith Butler är.

23. För Vladimir Putins Ryssland, för Jamaica, Uganda och alla andra länder där du kan straffas för att du älskar ”fel person”. Och för alla de länder där kvinnor kan avrättas för utomäktenskapligt sex efter att ha våldtagits.

24. För att merparten av Sveriges landsting fortfarande inte låter homosexuella män lämna blod, även om de testats negativt för HIV och befinner sig i ett stadigt, långvarigt förhållande.

25. För att ett abortförbud inte handlar om livets värde, utan enbart om att kontrollera kvinnans rätt till sin egen kropp. När kvinnor dör efter att ha nekats aborter kan man knappast kalla det för ”PRO-life”. Man har bara valt vems liv man tänker offra och valt bort kvinnans liv till förmån för ett ofött barn. Jag tror knappast att det skulle ses på samma sätt om männen födde barnen.

26. För att kvinnor inte behöver vara storlek 34 för att duga.

27. För att män inte behöver pumpa bänkpress 24/7 för att duga.

28. För Tenstafallet, Bjästafallet, Steubenville, och alla andra våldtäktsoffer som trakasseras eller tar livet av sig utan att någon pratar om det.

29. För alla pappor som vill vara hemma med sina barn men inte kan/vågar.

30. För att jag vill utrota heteronormen, den obligatoriska heterosexualiteten och alla jävla könsnormer som hindrar folk från att vara dem de är.

31. För alla män som inte vågar tala med en psykolog. För att män har rätt att gråta, sörja, tröstas, prata och kramas.

32. För alla pojkar som inte vågar berätta att de rider på ridskola och tycker att det är roligt.

33. För att genussystemet är en maktstruktur.

34. För lika lite som kvinnor ska behöva bedömas utifrån sitt utseende ska män behöva bedömas enbart utifrån sitt kön.

35. För ordet HEN.

36. För att jag älskar kvinnor.

37. För att jag älskar män.

38. För att jag älskar MÄNNISKOR.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s