Mattias Irvings 33

Mattias Irving är redaktionschef och ledarskribent på nättidningen Dagens Seglora. Han har i flera år skrivit om näthat, rasism och misogyni.

1. För att alla stora tidningar nu hyllar Andy Murray som den första britten på 77 år att vinna Wimbledon. Under samma tid har fyra brittiska kvinnor vunnit Wimbledon.

2. För att det finns en debatt om vilka kläder kvinnor ska få bära och inte, men ingen debatt om vad vi ska göra för att få bukt med alla de män som trakasserar kvinnor på krogen, i t-banan, på jobbet och i hemmet.

3. För att polisen fortfarande frågar kvinnliga våldtäktsoffer om deras sexuella historia, när den frågan uppenbart borde ställas till de utpekade gärningsmännen.

4. För att 1800-talskonstens morbida fascination för döda kvinnokroppar lever kvar i stort sett oförändrad i varenda deckaravsnitt som sänds på TV.

5. För att debatter om jämställdhet alltför ofta handlar om vad kvinnorna måste jobba på, bli bättre på och förändra.

6. För att vi ännu inte har en samtyckeslagstiftning trots att det skulle innebära ett stort steg för rättssäkerheten i ett land där våldtäktsmän regelmässigt går fria.

7. För att många, många fler har hört talas Otto Hahn än om Lise Meitner.

8. För att det kommer dröja över 60 år med nuvarande takt innan män och kvinnor tjänar lika mycket på arbetsmarknaden.

9. För att män fortsätter att kvoteras in i styrelserna, medan kvotering av kvinnor påstås vara ett stort ingrepp på friheten. Kvotering är kvotering, även när den är informell.

10. För att det svenska fotbollslandslaget tydligen inte kan spela en enda match utan att näthatare kallar dem fula och homosexuella.

11. För att olika varianter på ”homosexuell” fortfarande används som skällsord.

12. För att jag känner män som bara inte kan prata om sina känslor, ens med sina närmaste vänner.

13. För att en nioårig tjej nyligen sade till mig att tjejer inte kan någonting förutom att sminka sig.

14. Näthatet. Och allt polisen inte gör för att få bukt med det.

15. För att Valerie Solanas framställs som något slags rosa terrorist. SCUM-manifestet har funnits i snart 50 år och har hittills inte lett till en enda uppskuren man. Vi har knappt ens siffror på alla kvinnor som mördats av sina makar under samma period.

16. För att vi fortfarande inte har haft en kvinnlig statsminister.

17. För att det finns en stark bild av att manlig sexualitet ska vara expansiv och pröva gränser: Andras gränser.

18. För att män som försöker att leva upp till normen för manlig heterosexualitet alltid riskerar att gå för långt.

19. För att det inte går att vara man och feminist utan att folk frågar om man gör det bara för att få ligga.

20. ”Hora”. ”Kärring”. ”Fjolla”.

21. För att minst hälften av allt näthat som riktats mot min arbetsplats bara försvann när den började frontas av män istället för kvinnor.

22. För att det ännu inte finns p-piller för män.

23. För att det vi kallar kvinnlig estetik uppfattas som förnedrande eller komisk så fort som den förknippas med en man.

24. För att jag alltför ofta möter kvinnor som genom skönhetsidealen förvandlar själva sina kroppar till de fängelser som vi annars har förknippat med köket och hushållet.

25. För att män förklarar verbala och fysiska trakasserier med ”det var bara en rolig grej” – och blir tagna på allvar. Sexism på skämt och ”sköna snubbar” ställs emot feminister ”utan sinne för humor”.

26. För att kvinnor som syns, vare sig de heter Maria Sveland eller är svenska landslaget i fotboll, alltid får höra att de får ”oförtjänt mycket publicitet”.

27. För att unga kvinnor tar sina liv i hopplöshet efter att nakenbilder på dem läckt ut på nätet. Inte i nån saudiarabisk hederskultur, utan här i Sverige, i ett av världens mest jämställda länder.

28. För att många kvinnor måste låtsas vara män för att kunna spela spel online utan att trakasseras.

29. För att det knappt finns ett snabbare sätt att bli mordhotad på än att vara kvinna, feminist och offentligen kräva att bli lika bra behandlad som männen.

30. För att ”feminister hatar män” dyker upp som föreslagen sökning på Google när jag skriver in ordet ”feminister”.

31. För att jag som man möter ständiga förväntningar på att ha baktankar i alla mina relationer till kvinnor. Jag vill också slippa att reduceras till ett kön och en sexualitet.

32. För att vår livsvärld blir alltmer genomsyrad av sexistisk och inte sällan våldspornografisk reklam som formulerar för oss vad vi ska begära, samtidigt som psykisk ohälsa bland unga kvinnor ökar dramatiskt.

33. För att en gång blev vi förskräckta över att de stora klädkedjorna sålde bikiniöverdelar till småbarn. Nu är vi vana vid det. Jag är feminist för att jag tror att folket ska styra den utvecklingen, inte klädkedjorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s