Elinors 33

1. Därför att min kåthet alltid har blivit ifrågasatt, förlöjligad eller bortskämtad av killar och män som den riktas mot, sedan jag var 14 då jag blev kallad för hora tills nu när jag snart är 30 och skämtsamt blir kallad för sexmissbrukare

2. För att en man som jag låg med som kallade sig själv feministisk aktivist inte ville ha sex på det sättet som jag ville för att han mådde dåligt ifall det gjorde ont på mig och därmed fick mig att känna mig som ett offer utan egen sexualitet

3. För att Twilight-filmerna visar unga personer över hela världen att det är ”fint” av en man att bete sig så, att kvinnors sexualitet inte bör tas på allvar, och att de vet inte sitt eget bästa

4. För att välutbildade och meriterade forskare berättat för mig att de, precis som jag själv, känner att de lyckats ”passera” och bara går och väntar på att någon ska komma och avslöja att de inte hör hemma inom akademin eftersom de är kvinnor

5. För att mina kollegor i vården tycker att det är katastrof att det inte är fler män på arbetsplatsen, eftersom en arbetsplats med bara kvinnor blir så ”tjatig”. Jag undrar om t.ex. elektriker pratar på samma sätt om sin könssegregerade arbetsplats?

6. För att folk blir så sjukt provocerade och inte tar mig på allvar när jag säger att jag inte vill ha barn, trots att jag aldrig har velat ha barn

7. För att en eventuellt underliggande anledning till att jag inte vill ha barn är för att jag vet att jag kommer bli galen av allt könshetsande mot mig som förälder (allt prat om hormoner etc) och mot den nyfödda bebisen (vad blev det? etc)

8. För att jag alltid blev tillsagd att hjälpa till hemma med städning och tvätt varje vecka när jag var tonåring men mina bröder kom undan med att skotta snö några gånger per år

9. För att jag älskar att klä mig vampigt och slampigt och dansa snuskigt men bara känner mig trygg och bekväm med att göra det i queera och feministiska sammanhang

10. För att feminism är kul!

11. För att feminismen innehåller den coolaste historiska och samtida samlingen kända och okända förebilder av politiker, akademiker, konstnärer och aktivister från Sojourner Truth till Hilma af Klint till Vandana Shiva till bell hooks till Beyoncé som jag skulle kunna lista i hundratals här, men det är sällan någon vet vem jag talar om när jag nämner dem eftersom det är de ofeministiska männen som blir kända

12. För att när jag gick ner i vikt för några år sedan på grund av att jag mådde väldigt dåligt, fick jag så mycket komplimanger att jag blev ätstörd och inte anser mig lika snygg eller bra om jag inte är lika smal som jag var då (när jag var sjuk!)

13. För att de flesta män som jag har haft relationer med har försökt att kontrollera mig på olika sätt genom att sänka mitt självförtroende, istället för att boosta det vilket borde vara vad en kärleksrelation är till för

14. För att jag inte vågade räcka upp handen och protestera när en vit västerländsk man gjorde raljerande poänger genom att sexualisera och objektifiera kvinnor i slöja i sitt anförande på en konferens bestående av i princip endast vita västerländska forskare. För att ingen annan gjorde det heller.

15. För att jag blir så JÄVLA ARG när jag tänker på det

16. För att jag uppfattas som glädjedödare varje gång jag blir så arg eller berättar om situationer när jag blir arg

17. För att deras glädje är vår osäkerhet och otrygghet, vårt dåliga självförtroende våra lägre löner, våra skändade kroppar, våra krökta ryggar, vårt förtryck. För att deras glädje är vår död och därför vill jag döda deras glädje.

18. För att det feministiska kollektivet gör att jag vågar fortsätta protestera trots detta

19. För att det är så många gånger då jag inte vågar protestera, känner mig mållös, känner mig osynliggjord eller inte tagen på allvar och för att jag besitter så många strategier, kroppshållningar och ansiktsuttryck som är till för att få män att känna sig bekväma och bekräftade men känner mig ”onaturlig” om jag vill signalera protest

20. För att jag inte vågade protestera när en kille som jag följt med hem vägrade använda kondom och vägrade sluta ha sex med mig, eftersom jag var rädd att han skulle slänga ut mig på gatan i en del av världen som jag inte kände till

21. För att det dröjde tills jag var i 20-årsåldern innan jag insåg att jag hade förmåga att göra frivarv på brännboll eftersom att jag aldrig ens försökt slå bollen hårt med det rundade brännbollsträet eftersom jag trodde att bara killar och de allra sportigaste brudarna kunde göra det

22. För att jag blir så avundsjuk på alla de ensamresande män som jag träffar på i Indien när de berättar om alla sina äventyr på landsbygden och i städerna, eftersom jag själv inte vågar gå ut själv efter att det blivit mörkt eller på ensliga platser ens under dagen

23. För att när min kompis gifte sig var det stora skämtet under alla tal att hennes man nu skulle få ÄNNU mindre att säga till om hemma trots att han bestämmer allt hemma och deras relation alltid har varit helt på hans villkor

24. För att kvinnor kallas för ”regeringen” av sina män, vilket är absurt av flera anledningar, bland annat 1) För att män i heterosexuella parrelationer i allmänhet kan antas ha mer makt i hemmet eftersom de oftare har en högre lön, mer sällan utför oavlönat arbete i hemmet, oftare utsätter sina partners för psykiskt och fysiskt våld, 2) För att ”regeringen” i de allra flesta länder i världen består av en majoritet män, så varför det används som metafor för fru är mig obegripligt

25. För att den (västerländska) maskulina normen också är normen om självständighet, friskhet, ekonomisk tillväxt, ”objektivitet”, karriär och teknik vilket nedvärderar andra (ofta feminina) värden som omsorg, känslor, oförmåga och solidaritet med varandra

26. För att jag alltid känner att jag måste förklara mig när jag berättar för högpresterande karriärspersoner att jag arbetar inom vården och för att det hänger ihop med att dessa normer ger låg status till både mig och mina kollegor samt de personer som vi arbetar med att ge vård och stöd till

27. För att även om de flesta av mina kollegor inom vården inte har samma teoretiska kunskaper om kön, klass och normer kring arbete, kropp och funktionsnedsättning som jag har skaffat mig genom studier och aktivism, så drar de oftast precis samma slutsatser som jag. För att feminism behövs i vardagen, på arbetsplatsen, i hemmet, på gatan, i böckerna, i våra liv.

28. För att jag nästan alltid känner mig missförstådd och tolkad som BITTER eller SKADAD när jag kommer ut som icke-monogam, nöjd ”singel” som aldrig haft någon längtan eller något behov av en viss specifik typ av parrelation (eftersom jag redan känner mig omgärdad av kärlek och stöd från mina vänner, min familj, mina romanser, mina one night stands, personer som jag arbetar med, tillfälliga bekantskaper på resor, det feministiska kollektivet etc etc)

29. För att jag sällan i t.ex. jobbsammanhang eller för min släkt kommer ut som queer eftersom det är så mycket lättare att bara prata om de män som jag dejtar och inte nämna personer av andra kön, det är ändå de historierna folk verkar vilja höra.

30. För att när jag berättade för en vän att jag var olyckligt förälskad i en tjej i min klass tillskrev hon denna olycka till att det var just en tjej och inte, som hon annars alltid gjort när jag berättat om mina förälskelser i killar, till själva förälskelsen (jag var mållös)

31. För att den feministiska rörelsen har gjort det möjligt för alla mina vänner som gjort trygga och säkra aborter

32. För alla de kvinnor i världen som blir sjuka eller dör för att de tvingas göra osäkra otrygga aborter

33. För att många av mina vänner som gjort trygga och säkra aborter känner skam över detta, men framförallt för att det är så många av dom som INTE känner skam!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s