Matildas 33

1. För jag hatar min kropp för att den inte faller inom ramen för hur en tjejs kropp ”bör se ut”

2. För att jag i tidig ålder fick lära mig att jag inte var som andra tjejer, pga att jag tog plats, hördes, pratade, brottades och lekte med killar

3. För att jag pga oavanstående inte ville umgås med tjejer så mycket, fick lära mig att de var ”jobbiga”

4. För att jag pga detta fortfarande har svårt att umgås med tjejer och har en klar majoritet av manliga cis-vänner.

5. För att jag pga detta ibland undrar om jag får kalla mig feminist, eftersom jag ej upplevt samma ”systerskap”

6. För att mina kompisar fortfarande ger mig kommentarer om mitt utseende trots att jag bett dem sluta. Vill ej upprepa för då kanske de anser mig vara tjatig

7. För att jag fortfarande många gånger är den jobbiga stämningen i mitt kompisgäng som påpekar rasism, sexism osv.

8. För att jag inte vågar prata om alla de gånger jag blivit utsatt för sexism genom tafsningar, kommentarer, blickar, ord för mitt kompisgäng, för jag vet att de inte kommer fatta.

9. För att jag fortfarande slutshamar kvinnor i min omgivning om de bär korta kjolar, mycket smink, tydlig urringning.

10. För att när jag snackar feminism med mina manliga cis-kompisar pratar vi bara på ett teoretiskt plan. Aldrig utifrån, exempelvis, mina erfarenheter som kvinna som blivit utsatt för sexism.

11. För att när jag gick i 8an klappade min manliga mentor mig på rumpan. När jag berättade för andra lärare, rektorn, kompisar brydde sig INGEN.

12. För att jag märker att jag som ung kvinna märker att jag har svårt att få förtroende och bli lyssnad på i olika sammanhang.

13. För att varje gång någon berättar om en människa och lägger till åsikter om hens utseende mår jag dåligt och vill säga ifrån, men vågar ej. Vill inte vara jobbig.

14. För att mina vita, medelklass, heterosexuella, manliga cis-vänner kan klaga på hur jobbigt det är för dem att vara feminist/antirasist/förortskämpe osv just pga att de tillhör normen, utan att någon tycker de är jobbiga. Jag kan inte.

15. För att jag inte vågar ragga på krogen för att jag är rädd att bli nekad pga att jag inte ser ut som en normativ kvinna bör.

16. För att det tog mig två år våga visa mina orakade armhålor och ben för fler än min partner.

17. För att jag frågade min partner om hen tyckte det var ok att jag inte rakade mig, och sa att ifall hen misstyckte kunde börja raka mig igen (även fast jag inte ville)

18. För att jag alldeles för många gånger i den här listan påpekat rädslan och känslan av att uppfattas som jobbig.

19. För när jag debatterar påpekar mina kompisar att jag låter så himla arg, måste jag det?
Mina manliga cis-vänner får inte samma kommentarer, oavsett hur de diskuterar.

20. För att jag mår dåligt av att äta mat offentligt, oavsett om det är godis eller en sallad.

21. För att människor jag tycker om, och många av dem kallar sig feminister, tycker att kvinnor ändå delvis får skylla sig själva för att de stannar i förhållanden där mannen slår dem.

22. För att jag, oavsett vad någon jävla statistik säger, fortfarande är livrädd för att bli våldtagen när jag går själv.

23. För att jag skäms över att jag tycker om att baka, pyssla och brodera eftersom det är ”tjejigt”, och jag har lärt mig att tjejigt är dåligt.

24. För att jag verkligen inte vill bada i sommar; dels pga att jag inte är ”bikinismal”; dels pga att jag inte vill att män ska stirra på mina bröst.

25. För att när jag jobbade på förskola och barnen fick se min tatuering uppfattade de genast tatueringar som ”en tjejgrej”. Därav var det negativt.

26. För att när jag jobbade på samma förskola ville barnen ibland springa runt utan tröja (ex. när de lekte att de badade). Mina kollegor bad tjejerna att sätta på sig tröjorna igen, inte killarna.

27. För att jag fortfarande kan tycka att det är konstigt med tjejer som solar toppless på allmänna platser.

28. För att så fort jag pratar om att börja snusa istället för att röka kommenterar manliga cis-personer, vänner som bekanta som okända, om de tycker det är sexigt/osexigt med tjejer som snusar. Som att det är en viktig aspekt i mitt beslut.

29. För att feminister fortfarande ratar kvinnor som inte är feminister, antirasister, HBTQ-kämpar osv med förklaringen ”de vet inte bättre”. När män ratas för samma är de ”en del av strukturen”.

30. För att när jag och andra kvinnor berättar om sexism i vardagen, på arbetsmarknaden, i ideella sektorn m.m. måste vi skratta åt det, för är så jobbigt att hantera annars.

31. För att hela gymnasiet pratade jag och min kvinnliga klasskompisar om vikt. Vår egen och andras. Killarna gav mig bantningstips.

32. För när jag åkte utomlands förra sommaren och åkte i transferbuss från flygplatsen berättade värden om god, lokal mat vi borde äta, och avslutade med ”Men tjejer, akta det för den här rätten: den sätter sig direkt på låren!”

33. För att jag jättegärna vill ha barn i framtiden, men känner inte att jag behöver en partner för att skaffa barn. Men jag tänker att det är bättre att skaffa med en partner pga en miljon anledningar.

1 tanke på “Matildas 33

  1. Anledningen till att jag inte vill kalla mig feminist:

    29. För att feminister fortfarande ratar kvinnor som inte är feminister, antirasister, HBTQ-kämpar osv med förklaringen ”de vet inte bättre”. När män ratas för samma är de ”en del av strukturen”.

    Det läggs in massor med andra värderingar i ordet feminist, specifikt i Sverige, idag. Skulle jag kalla mig för feminist så tror människor t.ex. att jag skulle vara emot sexköp. Som människa är jag vara för sexköp därför att jag anser att kvinnor äger sin kropp och har rätt att förfoga över den precis som de vill, precis som män har rätt att göra det. Det har varken andra feminister eller andra grupper någon rätt att lägga sig i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s