Gabriellas 33

1. För att kvinnor som inte ammar anses vara dåliga mammor.

2. För att kvinnor som ammar ”för länge” anses babyfixerade och lite äckliga.

3. För att kvinnor som föder barn tidigt anses oansvariga och omogna.

4. För att kvinnor som föder barn sent anses själviska och oansvariga.

5. För att kvinnor som inte fått barn och beklagar sig över detta får veta att dom ska sluta vara så barnfixerade.

6. För att kvinnor som inte fått barn och inte beklagar sig över detta blir påminda om att deras liv inte är värda något utan barn.

7. För att jag skäms över att min mamma skäms över att jag inte har barn.

8. För att jag skäms över att jag försöker undvika frågor om barn som om jag hade något att skämmas över.

9. För att kvinnor ska hålla sig inomhus för att inga våldtäkter ska begås.

10. För att kvinnor som följer med eller bjuder hem en man hon knappt känner får skylla sig själv om hon blir våldtagen.

11. För att gatorna och barerna är fulla av män som klagar på att det är så svårt att få tag i några tjejer. ”Dom vill inte prata med någon dom inte känner och dom går alltid hem tidigt tillsammans med en tjejkompis. Hur ska man då få till det?”

12. För alla gubbs i alla åldrar som med smutsiga naglar, flottigt hår och ofräscha kläder högljutt kritiserar tjejer för att inte klä upp sig tillräckligt för deras smak.

13. För att det fortfarande finns så många osäkra chefer som hellre befordrar skrytsamma ungtuppar som påminner om dom själva i samma ålder än kompetenta erfarna kvinnor.

14. För att det fortfarande finns gubbs i arbetslivet som tror att dom är generösa och moderna om dom säger att ”Visst kan vi ha kvinnor i vår bransch också, jag ska se till att dom blir extra väl omhändertagna”.

15. För att jag måste bita mig i läppen för att inte alltid berömma småflickor för deras kläder och hår i stället för att fråga vad de gör och tycker om.

16. För att jag måste parera småpojkars nyfikenhet på mina bröst och deras önskan att visa sin snopp på ett snyggt sätt som varken stympar barnets självkänsla eller framställer mig som alltför bekväm i situationen trots att vuxna män aldrig behöver göra detsamma för småflickor har redan lärt sig att dom inte får vara för nyfikna på intima saker eller visa kroppsdelar.

17. För att jag inte har något emot en man som är kortare än jag eller har lägre lön, men blir avtänd av att han själv har såna manlighetskomplex inför situationen.

18. För att jag ska vara tacksam om min kille tar hand om mig när jag är sjuk trots att det är självklart att jag skulle göra det för honom.

19. För att min kille beskyller mig för att låtsas vara sjuk för att slippa ha sex när jag efter att ha druckit hans hemkokta örtte varken orkar eller vill med 38 graders feber. Han har ju varit så snäll!

20. För att jag måste akta mig när någons man flirtar med mig bakom ryggen på sin fru eftersom jag vet att när hon upptäcker det kommer hon att beskylla mig för att försöka ”stjäla” hennes man som om han vore ett viljelöst offer.

21. För att jag måste akta mig när någon kollega föreslår något neutralt kollegialt utanför jobbet som sedan kan visa sig vara en ”date” i hans ögon. Om jag inte är intresserad kommer han att straffa mig via jobbet. Om jag är intresserad kommer någon annan på jobbet att straffa mig.

22. För att jag är trött på snubbar som kallar mig lesbisk och torris för att jag inte vill ligga med dom.

23. För att jag är trött på att samma snubbar kallar mig hora när dom får veta att jag visst legat med flera män, bara inte just med dom.

24. För att min mamma beskyllde min brors fru för att vara ”en sån där karriärkvinna” när hon inte fick barn fort nog.

25. För att min mamma beskyllde min brors fru för att ha ”fördrivit fostret” när hon fick missfall eftersom hon är ”en sån där karriärkvinna”.

26. För att en man anses vara en jätteduktig pappa när han är pappaledig halva tiden.

27. För att en kvinna anses vara alltför karriärsugen när hon går tillbaka till jobbet redan efter halva tiden.

28. För att det på varje arbetsplats finns minst en kvinna som ständigt betygsätter andra kvinnors utseende – för tråkig, för sminkad.

29. För att män kan klä sig långt under normen för arbetsplatsen eftersom dom i först hand blir bedömda för vad dom gör och kvinnor helst klär sig en aning över normen för annars blir dom undervärderade oavsett vad dom gör.

30. För att en kvinna som inte rakar benen är äckligare än en man som inte tvättar sig.

31. För att jag ständigt måste tänka på om jag klär mig för tantigt eller för horigt.

32. För att myndigheter fortfarande skyller på ”kulturella olikheter” när man inte orkar ta tag i grov könsdiskriminering.

33. För att jag tvingas fylla i formulär där man kan välja mellan Mr, Mrs och Miss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s