Anders Wallners 33

Anders Wallner är en 30-årig småbarnspappa i en regnbågsfamilj och partisekreterare för Miljöpartiet de gröna sedan 2011. Har en bakgrund inom bland annat hbtq-rörelsen. Anders första politiska gärning var att klaga på My Little Ponys förlag som marknadsförde sina hästar som ”flickornas favorithästar”.

1. För att så många av mina vänner blivit sexuellt utnyttjade eller utsatta för hatbrott – patriarkatets yttersta konsekvens.

2. För att många människor fortfarande tror att det bara är män som åstadkommit stora saker genom historien.

3. För att humorprogram på bästa sändningstid och barnböcker fortfarande skämtar om våld mot kvinnor.

4. För att wikipedia-definitionen räcker.

5. För att jag fått cred för kvinnors arbete så många gånger.

6. För att barn fortfarande växer upp och lär sig att ”mammor” och ”pappor” är bra på olika saker.

7. För att mansrollen leder till beteende som ligger bakom nästan all extremism, våldsbrott, krig och upprustning, kriminalitet, miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter.

8. För att den fick mig att förstå min egen identitet och min roll i maktstrukturer.

9. För att partiledardebatterna även 2014 kan vara en uppställning 7-1.

10. För att så få filmer (särskilt av de som går upp på SF) klarar Bechdel-testet.

11. För att den är en förutsättning för att förstå andra maktperspektiv och ger en möjlighet att anlägga maktperspektiv på andra majoritet/normbrytare-relationer.

12. För att jag blev kallad ”bög” när jag var 8 när jag mest lekte med tjejer.

13. För att könsnormerna är så starka att folk tror att kvinnor på stenåldern inte hade hår på kroppen och levde i parrelationer med män (med hår på kroppen) i varsin grotta, men stannade hemma och tog hand om barnen.

14. För att den får mig att reflektera över maktrelationerna även i mina (och andras) samkönade relationer.

15. För att jag som feminist är en bättre förälder än vad jag hade varit annars.

16. För att kvinnors och mäns lika beteende fortfarande väcker så mycket känslor när man bryter mot normerna och det begränsar människors fria val och personliga frihet.

17. För att det ska fanimej vara rättvis fördelning av resurser och makt oavsett kön.

18. För att den är en av få politiska -ismer som tillåter oliktänkande inom sig.

19. För att alla mina största förebilder är kvinnor som tagit sig fram inom mansdominans eller andra minoriteter som brutit normer på liknande sätt.

20. För att ”maskulint” beteende och värderingar kallas ”opinion” och prioriteras av såväl politiken som marknaden, från motorvägsbyggen till sexistisk reklam – för att män är mest högljudda!

21. För att kvinnan som jag är förälder tillsammans med får konstiga kommentarer om sin ”tidiga” återgång till jobbet, medan jag bara får positiva kommentarer om min ”tidiga föräldraledighet, trots att det första är en förutsättning för det andra.

22. För att jag själv fortfarande kommer på mig själv att nerprioritera genusperspektivet.

23. För att jag ibland går igenom mitt twitterkonto och får kvotera bort män för att upprätthålla en jämställd balans mellan de jag följer.

24. För att anti-feminister tar sig friheten att nedvärdera och avpolitisera den politiska rörelse som kanske mest effektivt av alla gett människor frihet och rättigheter.

25. För att jag tror att jag oftare avbryter kvinnor än män (även om jag oftare objektifierar män)

26. För att det är så många kvinnor som varit viktiga i mitt liv så att jag skulle skämmas om jag sen inte tog ställning för alla kvinnors rättigheter.

27. För att det fortfarande provocerar så många att stå upp för lika rättigheter.

28. För att bristen på genuspedagogik i skolan låter pojkars allt sämre skolresultat leda till svåra sociala problem som arbetslöshet, ökad extremism, främlingsfientlighet, sexism och homofobi.

29. För att jag känner mig obekväm med att klä såväl mig själv som min son i kjol, helt utan anledning.

30. För att ”What it feels like for a girl” är en av pophistoriens bästa låtar och Buffy är en av TV-historiens bästa serier. Feministisk popkultur är bättre.

31. För att kvinnor kvoteras ner från politiska uppdrag och oftare än män känner att de behöver lämna uppdragen.

32. För att våldtäktslagstiftningen inte ännu innehåller ett samtyckeskrav.

33. För att det i jämförelse är så jävla lätt för mig som man att vara feminist och för att jag i princip alltid bara får cred för det – aldrig hot.

Lämna en kommentar