Sara Wiklunds 33

Min lista fokuserar på filmbranschen i vårt nutida Sverige, en bransch fylld av kreativa kulturarbetare med olika härkomst, social bakgrund och utbildning, en bransch som uppskattar människors olikheter då det bidrar till det kreativa skapandet. En fantastisk bransch som jag älskar och är stolt över. Men varför finns det så få kvinnliga regissörer, fotografer och producenter? Och varför har inte en enda kvinna nominerats till ett av Roy- galans priser? Här tar min lista avstamp med ett par glimtar från mitt liv…

33 anledningar till varför feminism behövs i filmbranschen:

1. För att jag här om dagen blev alldeles förvånad och glad när biotablån täcktes av annonser för filmer med kvinnor i huvudrollen. Så som Monica Z, Diana, Skumtimmen, Hotell och Vi är bäst. Lägg i fortsättningen märke till hur få kvinnor som visas på tablåerna!

2. För att i filmbranschen domineras de högavlönade yrkesrollerna, så som regissör, fotograf och producent av män.

3. För att man använder epitet ”kvinnlig regissör” när man talar om en regissör som inte är man. Men en manlig regissör bara kallas regissör. Precis som inom så många andra yrkesgrupper.

4. För att jag efter 8 år i branschen endast jobbat med tre kvinnliga regissörer, TRE!!!

5. För att påvisa hur snedställd filmbranschen är. Ett exempel är när Rättviseförmedlingen i våras gick ut med att i april var 27 av 28 långfilmer som visades på SVT regisserade av män. De gjorde en lista på filmer som är regisserade av andra än män om ni vill vidga era vyer…

6. För om vårt samhälle ska bli bättre porträtterat på film behövs olika perspektiv och då kanske inte bara perspektivet från en vit, medelålders man i polisyrket som irrar omkring med en pistol i ett betonggrått disigt Sverige…

7. För att få filmer passerar Bechdel-testet. Ett test som visar hur mycket plats som ges till kvinnor i filmen. Tre frågor ställs:

1. Det måste finnas minst två [namngivna] kvinnor i filmen.
2. Som pratar med varandra
3. Om något annat än en man
Det är skrämmande hur få filmer som klarar detta test. Gå in och kolla på Bechdel Test Movie List.

8. För att en film som jag jobbade på inte gick igenom Bechdeltestet, och för att jag diskuterade detta med kollegor men inte vågade ta upp detta med regissören eftersom jag var rädd för att verka krånglig.

9. För att killar tycker jag är macho och lite jobbig för att jag har en slagborr samt kan använda den och en verktygslåda som garanterat är större än deras.

10. För att när jag frågade expediten på en stor elektronik kedja om datorn jag tänkte köpa kom i någon annan design, fick svaret – Men du kan väl måla den med nagellack lilla gumman. Undrar än idag om en kille hade fått samma svar?

11. För att när jag var liten fick jag och min lillebror varsin julklapp innehållande lego, som vi båda älskade att bygga upp borgar, rymdbaser, och städer med. Min bror fick ett rymdskepp med en massa pyttesmå häftiga bitar, som tog en vecka att bygga… Medan jag fick ett rosa stall som bestod av ca 10 st bitar som bara var att ställa upp, det tog ca 5 min… Behöver jag säga att mitt stall var i färgerna i rosa och vitt. Här insåg jag att något inte stod helt rätt till hos legotillverkaren och i samhället.

12. För att folk oroar sig för hur jag ska ha tid med mina framtida barn.

13. För att Jag oroar mig för hur jag ska ha tid för mina framtida barn.

14. För att när jag till en bekant sa att – Ja det är väl förhoppningsvis en man med i bilden när jag skaffar barn som kan hjälpa till när jag jobbar på filminspelning i Luleå; så skrattade han och sa – Visst lycka till att få honom att stanna hemma.

15. För att fler biografer ska våga ta initiativet så som Bio Rio gjort nu när de börjat A-märka de filmer som passerar Bechdeltestet.

16. För att branschen i allmänhet tycker att kvinnor som går in i väggen är svaga och inte pallar med trycket. Man hör ofta att ”Hon borde kanske inte vara i den här branschen” Ingen som tänkt på att branschen ibland har orimliga krav???

17. För att jag aldrig har hört talas om en manlig kollega som gått in i väggen. (Vilket kanske ses av branschen som ännu svagare och då är det ett problem även där: Oavsett kön kan livet bli tufft.)

18. För att det mest mansdominerade yrket inom filmbranschen, elektriker, är den yrkesgrupp som har den största och mest välorganiserade fackföreningen. Vilket är jättebra för dem och även för oss andra för utan dem hade vi inte haft rätten till 11 timmar dygnsvila mellan inspelningsdagarna…

19. För att de lågavlönade filmarbetaryrkena som kostym, mask och scenografi domineras av kvinnor.

20. För att filmarbetarpriset Guldbaggen först kom ut med ett pris för bästa kostym, mask, och scenografi för två år sedan. Guldbaggen har funnits sen 1964!

21. För att royaltys från filmer bara betalas ut till vissa A-funktioner, så som fotograf, regissör, scenograf och manusförfattare, men inte till maskörer, som jag tidigare nämnde är en yrkesgrupp som domineras av kvinnor.

22. För att det inte görs något åt detta.

23. För att jag inte gör något åt detta.

24. För att Sverige ses som ett av världens mest jämställda länder och ändå finns det så mycket att göra innan vi är helt jämställda i detta samhälle.

25. För att inte en enda kvinna var nominerad till något av Roy-galans reklamfilmspriser.

26. För att feminism försöker skapa jämställda arbetsplatser och på en jämställd arbetsplats är det lättare att trivas.

27. För att jag hoppas att produktionsbolagen i framtiden tar sitt ansvar och använder sin makt till att skapa en mer jämställd arbetsmiljö.

28. För att i det nuvarande filmavtalet finns ett skärpt jämställdhetsmål som innebär att ”stöden ska fördelas jämnt mellan kvinnor och män” när det gäller andelen kvinnor på nyckelpositioner, det vill säga yrkeskategorierna regissör, manusförfattare och producent. Ändå hade bara ca 30 % av filmerna som fick stöd av SFI kvinnor på nyckelpositioner förra året.

29. För att det finns fler feminister där ute som kämpar för jämställdhet tex reklambyrån Kings copywriter Hedvig Hagwall Bruckner som skrev ett debattinlägg om jämställdhetsproblemen och sina egna erfarenheter – hon har själv aldrig valt en kvinnlig regissör.

30. För att film/tv ofta beskylls för att porträttera kvinnor och tjejer som sexobjekt… Kan detta bero på att deras roller ofta är skrivna av män, regisserade av män, materialet klippt av män och producerat av män. Just asking here…

31. För att Rättviseförmedlingen även har uppmärksammat att reklamfilm i dagens svenska samhälle till en majoritet regisseras av män med svenskt medelklass påbrå… kanske dags att ändra på detta, läs deras tips på reklamfilmsregissörer med annan bakgrund.

32. För att fantastiska organisationer som WIFT finns och skapar debatter och sprider information till kvinnor och män och alla andra som stödjer en jämställd filmbransch. Om du är filmarbetare gå med här.

33. För att filmbranschen ska kunna vidareutvecklas, blomstra och producera fler fantastiska verklighetsskildringar, berättelser, personporträtt och historieskildringar behövs feminismen som en riktlinje både under förproduktion, inspelning och efterbearbetning av en film. Om inte stannar svensk film vid den vita manliga polisen som irrar runt i dimman.

/ Sara Wiklund

Sara jobbar

1 tanke på “Sara Wiklunds 33

  1. Hej Sara!

    Jag tycker du har många tänkvärda punkter här som vi alla borde tänka på. Jag funderar dock på två saker. Dels vad det är för välorganiserad fackförening som du menar att vi elektriker har och sen undrar jag vilken koppling som punkt 10 och 11 har till filmbranchen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s