Lina Arvidssons 33

Lina Arvidsson är författare, skrivpedagog, estradpoet, recensent och kassörska. Hennes kritikerrosade debut ”Det borde finnas regler” handlar om att vara fjorton år och fast i världens tråkigaste håla. Den rekommenderas från 12 år, men passar även vuxna som vill fly vuxenvärlden ett tag.

1. Som kvinna är det nästintill omöjligt att inte någon gång under uppväxten drabbas av ätstörningar. Omvärlden uppmuntrar det.

2. För att tjejen jämt måste vara ”tjejen”. Under uppväxtens Hollywoodfilmer tänkte jag ofta på detta, och jag tänker fortfarande på det.

3. Det är fortfarande tjejen med kort kjol som får skylla sig själv, åtminstone om en ser till domstolsbesluten.

4. För att reklamannonserna på facebook vänder sig till mig i sin bantningspropaganda, på grund av mitt kön, trots att mäns bukfetma är ett större problem än kvinnors trivselkilon.

5. Killar tar mest plats i klassrummen, och när det är 50/50 tror alla, inklusive tjejerna, att killarna blir diskriminerade.

6. För att kvinnliga politikers klädsel blir recenserad.

7. För att vi fortfarande inte haft en kvinnlig statsminister.

8. Svenska män tar helst ut sin pappaledighet i samband med semestern, som ett sätt att förlänga sommarlovet. Medan kvinnor får ta det som blir över. Kontentan av detta blir att kvinnan är försteföräldern, medan mannen fortfarande ses som en bonuspappa.

9. För att något som är ”tjejigt” inte anses vara bra.

10. Journalister och bloggare får ta emot mail med sexuella trakasserier och hot om våld, enbart för att de är kvinnor som tar plats i offentligheten.

11. För att Madonna inte får visa brösten längre för att hon passerat 50, hur perfekt hennes kropp än är. Men Plura går med höggravid mage i teve.

12. Kvinnliga tevereportrar får sparken när de blir gamla, medan manliga är kvar.

13. För att män fortfarande tjänar mer än kvinnor. Ibland även inom samma yrken.

14. För att män inte får vara svaga och gråta.

15. Självmordsstatistiken är högre bland män. Detta beror på att mansrollen inte förespråkar att du söker professionell hjälp och pratar ut om dina känslor.

16. Feminist har blivit ett skällsord, trots att det bara betyder att en vill ha jämlikhet mellan könen. Därför tycker jag det är viktigt att öppet kalla sig det.

17. För att 7-åringar bantar.

18. På grund av hedersmordskulturen, som förespråkar att en kvinna inte får träffa vem hon vill utan ska styras av männen inom familjen, som även har rätt att döda henne om hon bryter mot deras regler.

19. Jag är uppvuxen med att en frågar kvinnor om de ska skaffa barn, aldrig killar. Det visade sig stämma bra överens med verkligheten. Om jag gillar barn är alltså inte det väsentliga. Det väsentliga är att jag har en livmoder.

20. För att kvinnor inte får skriva om sitt liv hur som helst (Kerstin Thorvall, Maja Lundgren), då kallas de galna, alltför känslosamma, äckligt privata. Medan män blir konstnärsförklarade (Karl-Ove Knausgård, August Strindberg) när de gör exakt samma sak.

21. För att det nästan alltid är en kille som vinner SM i poetry slam.

22. För att jag tycker det vore kul om det ansågs helt normalt, ja nästan åtråvärt, att odla slutspelsskägg på benen då och då, som män blir heta när de inte rakar sig. Det är rent ut sagt ett jävla sjå att hålla ordning på sin kropp hela tiden, armhålor och ben, för att inte anses onormal och äcklig.

23. Sjuksköterskor och lärare, tydligen traditionella kvinnoyrken, får fortfarande dåligt betalt. Hur samhällsbärande de än råkar vara.

24. För rätten att säga nej till sex, när helst det under akten infinner sig ett tvivel.

25. För rätten att knulla runt med så många jag vill, på vilket sätt jag vill, utan att dömas för det.

26. För att det så sällan är en kvinnlig författare som får nobelpriset.

27. För att folk blir förvånade när jag säger att jag inte sminkar mig till vardags.

28. Vi ser många äldre män med yngre kvinnor, men egentligen borde det se ut precis tvärtom. För kvinnan är sexlusten på topp mellan åldrarna 30-40, medan mannens topp ligger mellan 18-25.

29. För Bjästafallet: att en tjej som anmäler våldtäkt blir utfryst av ett helt samhälle, medan killen, som råkade vara populär, omsluts av gemenskapen.

30. För att jag tror på människors lika värde.

31. För att en tvingas starta en förening för att få folk att boka jämställt till festivaler.

32. Jag vill inte att unga killar ska växa upp och bli stora starka män som räddar världen, utan till människor.

33. För att behålla fötterna på jorden, nu när jag passerat 30. Det är så mycket med att det inte får synas att en ska åldras, antiage-krämer och ungdomlighet och fan och hans moster. Jag vill inte lägga ner mer och mer tid på att hålla mig ung. Jag vill lägga ner tid på att bli klokare.

1 tanke på “Lina Arvidssons 33

  1. Pingback: Trettiotre anledningar till att vara feminist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s