Marions 25

1. Feminismen visar att vi kan bättre.

2. Vi behöver inte gå på den bild av oss själva som stora delar av samhället målar upp. Vi behöver inte vara dessa mähän som ängsligt står vid sidan om.

3. Feminismen visar att vi kan förändra.

4. Förändring är ingenting som sker automatiskt. Det sker för att människor driver på. Människor som du och jag.

5. Kvinnor har gjort det förr och vi kan göra det igen. Bilda nätverk och hjälp andra kvinnor fram. Hämta tips från tidigare generationer. Men alliera dig också med goda män. Det går fortare då.

6. Det är inte alla som föds med en god självkänsla. Ofta är det något man måste öva på ofta för att bygga upp och bibehålla. Kom ihåg att defaultläge för kvinnor inte behöver vara ett glatt leeende. Man får, och bör, vara mer komplex än så som människa.

7. Träning och mode är både roligt och viktigt. Så långe man inte reducerar dessa ämnen till att handla om bantning och shopping.

8. Vi behöver inte läsa skittidningarna som inte kan skriva om mode och träning på ett vettigt sätt. Tidningarna som mest plankar ett pressmeddelande, ställer korkade frågor till intervjupersonerna eller som inte har kunskap nog att sätta in saker i ett sammanhang.

9. Feminismen visar att kvinnor får vara sexuellt aktiva. Tur det. För Ibland finns det ingenting som slår känslan av sex.

10. Ingen solnedgång över någon paradisstrand, ingen löneförhöjning, ingen utmattning efter ett hårt träningspass. Ibland är det som att ingenting i hela världen kan slå känslan av riktigt jävla bra sex. Se till att få uppleva det. Lär känna din kropp och vad du gillar så att du kan berätta det för andra.

11. Gör det du och de du har sex med gillar och skit i normerna.

12. Min fitta är ingen grotta för dina fingrar att gräva runt i. Jag tittar också på porr. Jag vet var du har fått din dåliga teknik ifrån. Din orgasm är inte mer värd än min.

13. Jag är trött på män som har hamnat på bra positioner och fått hög lön trots att de inte kan så mycket. Ni vet den typen som mest är bra på att snacka och överdriva sin erfarenhet och de yrkesmässiga bedrifter de genomfört.

14. Alla män i jobbsammanhang som tror att saker och ting bara löser sig. Nej, saker löser sig inte bara. Det är jag som löser dem.

15. I Sverige finns det antagligen kvinnor inom alla yrkeskategorier. Det behöver inte betyda att man respekteras i sin yrkesroll.

16. Läs till exempel om advokaten Maria Wilhelmsson som blev kallad för slyna i rättsalen.

17. Läs Alexandra berätta om sina och andra kvinnors erfarenheter från Försvarsmakten.

18. Våga att inte vara till lags.

19. Öva på att säga nej och att klaga.

20. Jag har blivit tafsad på och varit med om gråzoner, men jag har aldrig blivit trakasserad eller våldtagen. Feminism för mig innefattar solidaritet. Även om vi inte delar samma erfarenheter kan vi ha förståelse för varandras situation och känna engagemang för varandra.

21. Jag tror ofta att människor tänker ungefär som jag. Så är det ju inte. Folk har alla möjliga konstiga synsätt på saker. Särskilt om kvinnor, invandrare och sex. Diskussionerna med dessa människor, oavsett om de är släktingar eller fulla gubbar på krogen, fungerar alltid som en stark påminnelse till varför feminism behövs.

22. Det finns ingenting som lika tydligt visar kvinnors ställning i ett land som dess abortlagstiftning. Sveriges abortlagstiftning är bra. Utredningen Abort i Sverige visar på varför:

23. Innan Sverige fick en liberal abortlag 1975 var det svårt att få en legal abort beviljad och en omfattande illegal abortverksamhet förekom. Unga kvinnor dog eller fick allvarliga bestående skador som följd av undermåligt utförda aborter.

24. I dag sker inga illegala aborter i Sverige och de metoder som används innebär att aborter är säkra med få medicinska komplikationer som medför risker för kvinnans liv och hälsa.

25. Det går att komplicera saker, blanda in alla möjliga teorier och perspektiv. Till slut är det bara en liten klick människor som ser sig som tillräckligt pålästa som vågar ha åsikter och blanda sig i debatten. Sen kan man förenkla saker. Jag är ofta en vän av det senare.
Att vara feminist är för mig är en enkel sak.
Det är så här enkelt:
feminismis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s