Saras 33

1. För att jag var 9 år när jag första gången bestämde mig för att sluta äta mariekex.

2. För att det sedan tog mig 20 år av ätstörningar innan jag med hjälp av terapi lärde mig motstå samhällets förväntningar på att jag ska vara smal.

3. För att mina kvinnliga studenter är tystare och mer osäkra än mina manliga studenter i seminarierummet men överlag skriver mycket bättre hemtentor.

4. För att det är rätt absurt att tro att en 16-åring som kniper ihop benen inför flaskan som killarna vill köra in i hennes vagina gör det ”av blygsel”.

5. För att killarna på aktivistmötet högljutt och länge genom att avbryta och överrösta tjejen som sköter talarlistan pratar om att vi måste ge tjejerna mer plats i samtalet.

6. För att mina kvinnliga vänner i Nairobis slumområde hellre bajsar på sig än går ut till den offentliga toaletten mitt i natten eftersom de då riskerar att bli våldtagna.

7. För att jag när jag sakligt resonerar med professorerna som kritiserar min text under seminariet får kommentaren ”vad kul att du är så kaxig”.

8. För att jag måste självförtroendeboosta mig själv i flera minuter innan jag vågar lämna lägenheten utan foundation.

9. För att vi på studieresan till USA inte har med oss någon motsvarighet till slipsar att ge bort som tack för alla besök vi ska göra.

10. För att när jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp av en vän inte vågade anmäla av rädsla för att förstöra stämningen i kompisgänget.

11. För att jag efter att ha tagit upp händelsen med killen direkt istället blev socialt utfryst av våra gemensamma vänner.

12. För att min palestinska vän håller på att gå sönder av oro för att hon tappat sin mobiltelefon där det finns bilder på henne utan slöja och nu är hon rädd att någon ska lägga ut bilderna på Facebook vilket skulle ge henne dåligt rykte och riskera att hon inte blir gift.

13. För att det är först när man går på klubb där bara tjejer släpps in som man inser hur mycket fara det ligger i luften när man dansar sexigt på en vanlig blandad klubb.

14. För att jag inte kan hänga ut mina underkläder på tork när jag arbetar som observatör på Västbanken för att det skulle riskera att förstöra organisationens goda rykte i området.

15. För att jag blir betraktad som svag och eftergiven i mitt öppna förhållande medan min manliga partner blir betraktad som en hingst.

16. För att jag är rädd att människor ska tycka synd om mig om jag väljer att inte bli mamma.

17. För att jag känner mig trygg när jag talar om min attraktion till män men ibland aktar mig för att berätta om min attraktion till kvinnor.

18. För att min kollega kallt räknar med att bli hotad och trakasserad då hon väljer att skriva avhandling om antifeminismens framfart.

19. För att porr skulle kunna vara så jäkla härligt utan den systematiska underordningen av kvinnor.

20. För att mina föräldrar förklarade för mig att jag var bra på språk och dålig på matte för att jag är tjej.

21. För att det tog mig 8 år i skolan innan en mattelärare fick mig att förstå att mina föräldrar hade fel.

22. För att kenyanska kvinnor jag intervjuar ibland har svårigheter att älska de barn som kommit till som resultat av våldtäkter.

23. För att några av dem fick hiv när de våldtogs och nu är både de och barnen sjuka.

24. För att de bästa, mest komplexa, solitära, egensinniga och fantastiska musikerna oftast är kvinnor (förutom Anthony då).

25. För att varenda kille som kan ta tre ackord ändå envisas med att dra fram gitarren på efterfesten.

26. För att jag ibland känner att det är skönt att jag inte sysslar med genusfrågor i min forskning då jag inte vet om jag skulle orka kämpa.

27. För att vi idag har ett informellt system av kvotering till många av samhällets högre positioner och för att många män ändå påstår sig vara rekryterade enbart på sin kompetens.

28. För att min vän blev nerslagen av några franska killar efter att hon gett dem fingret när de trakasserade henne sexuellt på gatan.

29. För att vi tjatar så mycket om problemen med fetma utan att inse att ätstörningar är ett mycket allvarligare folkhälsoproblem.

30. För att man prioriterar att snöploga körbanorna för bilar istället för gångvägar och passager till busshållsplatser.

31. För att jag på konferensen först inte får ögonkontakt med männen, de pratar bara med varandra. För att jag sedan behöver triumfera i ett antal framträdanden för att de ska börja lyssna på vad jag har att säga i förhandlingarna.

32. För att det är lättare att resa runt i världen med mörkt hår och fejkad vigselring än som blond och ogift.

33. För att jag är rädd att publicera detta och riskera att bli utsatt för hat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s