Carolines 33

Innan jag smäller igång med min 33-lista vill jag berätta kortfattat VAD feminism är. I alla fall vad GRUNDTANKEN är. Sedan finns det alla typer av grenar av feminism såsom radikalfeminism, etisk feminism, ninjafeminism, livmodersfeminism, likhetsfeminism, genusfeminism och gudar vet hur många andra femin-ismer det finns. Men en sak har de alla gemensamt:

1. Vi vet att det i världen idag GÖRS skillnad mellan kvinnor och män på både politiska, ekonomiska och sociala plan och att på olika håll i världen skiljer sig manliga och kvinnliga rättigheter och likställighet.

2. Det vill vi ändra på.

*************

Carolines 33 anledningar till att feminism behövs:

1. Minst var 5.e kvinna kommer att drabbas av våldtäkt eller våldtäktsförsök under sin livstid. (Källa:UNFPA 2005)

2. I Sverige är det ca fem procent av alla polisanmälda våldtäkter som leder till fällande domar. (BRÅ 2010)

3. För att könsstympning av flickor och omskärelse av pojkar förekommer. (De har inget val, detta sker utan deras tillstånd, långt innan pubertet eller myndig ålder)

4. För att kvinnor ofta framställs som riktigt unga tonåringar eller flickor (och sexualiseras) i media.

5. För att det finns stringtrosor och push-up BH:ar för barn.

6. För att lärare i skolan ger flickor komplimanger för utseende och gott uppförande (då de tar så lite plats som möjligt) medan pojkar får beröm för prestationer.

7. För att män sällan eller aldrig samtalar med sina fäder om känslor, förväntningar och farhågor innan de själva blir fäder. (Vilket kvinnor ofta gör, vi behöver jämna ut skillnaderna åt båda hållen)

8. För att en kvinna som har sex med många partners ses ner på av både män och andra kvinnor medan män anses stiga i status.

9. För att föräldrar sällan har samma typ av snack med sina tonårspojkar som sina tonårsdöttrar. (Gå inte klädd så där, ta taxi, ring när du kommer fram, etc VS Ha så roligt, se till att inte vara ute alltför sent, osv. För lite: Respektera kvinnor,en kvinna är ingen pokal och sex är inget ”pris”, våld är inte bra, ta vara på dig, skydda dig, …)

10. För att transpersoner särskilt man-till-kvinna diskrimineras på arbetsplatser medan ingen anmärker på kvinna-till-man. (För tydligen är det bättre när en kvinna strävar efter att bli manligare än tvärtom)

11. För att kvinnorelaterade ord som Kärring, fitta, slyna, hora används som skällsord riktade mot MÄN – och klassas som DE VÄRSTA av alla förolämpningar.

12. För att genus- och undervisning om invanda könsroller/könsmaktsmönster inte finns inbäddade i dagis, förskola, grundskola, högstadieskola, gymnasium, universitet, arbetsplatser eller i styrelser.

13. För att det finns abortmotståndare. (Jag har rätt till min egen kropp. Mkay?)

14. För att alltför många filmer glorifierar den manliga macho-kulturen, våld, kriminalitet (Ex: Triple X, Too fast too furious, den tuffa anti-hjälten som är både kriminell, farlig och alltid vinner tjejen i slutet som någon slags trofé/ägodel)

15. För att p-piller, p-stav, och diverse hormonstinna preparat skrivs ut till kvinnor och inte till män.

16. För att lika lön för LIKA ARBETE fortfarande inte existerar i Sverige år 2014. En tjej som inte kan lyfta lika tungt och prestera i lika högt tempo på ett bygge SKA INTE ha lika hög lön som en man, och en kille som inte kan svetsa/läsa en ritning eller utföra noggranna planeringar lika bra som kvinnan på arbetsplatsen ska inte ha lika hög lön.

17. För att rosa motorcyklar i barns ögon automatiskt blir ”tjejmotorcyklar” och det blå förklädet blir ett ”pojkförkläde)

18. För att kvinnor i media och reklam sällan syns i sin helhet utan blir decimerad till delar och det zoomas in på överkropp/bröst och rumpa.

19. För att de största vetenskapsmännen, konstnärerna, författarna och alla som benämns som viktiga i historien är män. Och vilka är det som nedtecknat människans historia? Jo MÄN. Vita, högutbildade, välbeställda, västerländska MÄN. Och det har systematiskt gjort så att de flesta KVINNLIGA forskarna, uppfinnarna, konstnärerna, musikerna, dramatikerna, poeterna och krigardrottningarna och ledarna har blivit systematiskt utpetade ur vår historia.

20. För att män inte automatiskt får samtalsstöd från sjukvården efter det att deras partner genomgått en abort eller fått missfall. (De har ju också förlorat ett barn)

21. För att kvinnor dominerar vårdande/pedagogiska/omhändertagande yrken som ex. undersköterska, hemtjänst, lärare, personlig assistent, etc och att alla dessa yrken är ”låglöne- och lågstatus- yrken” Jämför exempelvis en medellön för en lärare år 1850 och år 2014…

22. För att över 600 miljoner av världens 900 miljoner analfabeter är kvinnor… (Fyra dagars världs-användande och spenderande på vapen skulle kunna bekosta utbildning för världens alla analfabeter… just imagine..)

23. För att kvinnliga politiker kommenteras och bedöms i media över hur de ser ut eller på grund av hur de klär sig. Sällan man hör samma sa om exempelvis Obama eller Bush.

24. För att självförsvar och kampsport i kombinaion med österländsk filosofi och meditation inte undervisas regelbundet i alla skolor. Forskning visar att de som tränar kampsport lär sig att bemästra aggressivitet, påvisar värdet i att vara den som inte slår först, det främjar gruppmentalitet och ger goda förebilder för män (som i många fall saknar detta). Studier visar även att de som tränar kampsport är lugnare och mycket mer mentalt stabila.

25. För att ”allmän” värnplikt aldrig gällde för kvinnor.

26. För att tvångssterilisering av kvinnor fortfarande förekommer i världen, även transpersoner måste på vissa håll sterilisera sig innan de får genomföra könsbyte.

27. För att barn (unga kvinnor som inte fått mens ännu) blir bortgifta med män som är 3 till 5 gånger äldre än dem och blir våldtagna på bröllopsnatten.

28. För att kvinnor betraktas som ägodelar, prydnader, trofeér som kan ägas, visas upp, vinnas, delas, bestämmas över som en själlös pryl eller som något som har en yta men saknar innehåll.

29. För att familjer (och då särskilt fäder, bröder och andra manliga släktingar) till kvinnor i vissa kulturer och länder tar sig rätten att ”undersöka” ifall kvinnan fortfarande är oskuld. Genom ovetenskapliga metoder och ibland fysiska övergrepp, betraktas hon inte vara det riskerar hon misshandel, få ansiktet sönderbränt med syra och ibland till och med döden via stening eller annan form av hedersmord.

30. För att kvinnor själva hjälper till att förstärka bilden av hur kvinnor ”ska vara” och ”ÄR” genom att aktivt tala illa om, förhata, frysa ut allt som inte tillhör den genom media framställda normen. Hur vi smittas av bantningshets, hårfobi, åldersnojja. Hur vi hatar oss själva om vi inte passar in i idealbilden — som i grund och botten är skapad AV MÄN.

31. För att majoriteten av de som anställer är män, majoriteten av de som röstar in folk i styrelser är män, majoriteten av alla regeringsmedlemmar är män, majoriteten av världens befokning som får rösta är män. Majoriteten av de som har utbildning nog att VETA VAD DE RÖSTAR PÅ är män. För att kvinnors kompetens, åsikter, strävande, hårda arbete och investerade tid inte värderas lika högt som dessa MÄN.

32. För att det på grund av ovanstående punkt finns ett behov av att KVOTERA in kvinnor på grund av de saknar representation på alltför många platser. Samtidigt som deras kompetens sedan ifrågasätts just på grund av att de kvoterats in (och tagit en mans ”rättmätiga” plats) och sedan fortsätter män att ifrågasätta kvinnors kompetens och behovet av kvotering ökar än mer = OND CIRKEL.

33. För att kvinnors rösträtt i USA inte är fastställd i grundlagen och kan därmed röstas bort ifall en majoritet av parlamentet röstar för att plocka bort den. (Och det faktum att de flesta amerikaner inte ens känner till detta) Allt som behövs är en omröstning – av ett parlament som består av en majoritet av MÄN.

END OF LIST

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s