Annas 33

1. För att en kompis till mig blev knullad då hon däckat hemma hos honom, men inte själv tyckte det var våldtäkt, för hon fick ju skylla sig själv.

2. För att mina söner blir ifrågasätta för att de bär rosa, lila och klänning.

3. För att jag fortfarande får skamsköljningar när jag tänker på att en kille som satt bredvid mig på gymnasiet sa ”Men gud vad äckligt, du har ju svarta hårt på händerna. Så ska inte en tjej se ut” och sedan dess epilerar bort hår på händer och armar.

4. För att de killar jag varit ihop med tror att de är jämställda, men inte tar halva ansvaret för hemmet.

5. För att bara en enda kompis till mig har delat sin föräldraledighet 50/50 med sin man.

6. För att alla de andra inte ens ser problemet i att mannen inte tar halva föräldraledigheten, med lägre pension, sämre relation mellan förälder och barn, minskad förståelse i förhållandet, ökade löneklyftor eller tänker solidaritetstanken.

7. För att jag oroar mig för att mina barn ska gå på en skola där det är normalt att man kallar varandra bög och hora.

8. För att ansvaret ligger så väldigt tungt på mig som förälder att uppfostra mina söner till bra medborgare med en sund kvinnosyn där kvinnor ÄR lika mycket värda, eftersom andra element i samhället verkar för att de inte ska se kvinnor så. Jag tänker reklam, skola och det allmänna patriarkatet.

9. För att jag är rädd att bli våldtagen när jag går ensam.

10. För att jag kommer på mig själv med fördomar om kvinnor som mindre kompetenta.

11. För att jag kommer på mig själv med fördomar om män som mer kompententa.

12. För att jag inte får nån kred av andra när min man har byggt nåt/fixat med veden/renoverat medan jag har under tiden fått göra allt hushållsarbete.

13. För att jag får mycket mer beundran om jag har byggt nåt/renoverat/tapetserat än min kille får för motsvarande prestation.

14. För att jag blev så sjukt trött på att höra hur kort tid jag skulle vara föräldraledig (9 mån) och hur otroligt länge min man skulle vara föräldraledig (9 mån).

15. För att jag hör på dagis hur mycket flickorna kommenteras för sitt utseende och pojkarna för sina prestationer.

16. För att jag knappt vågade lämna huset under de nio månader jag var föräldraledig för att jag inte ville äckla folk om jag var tvungen att amma offentligt.

17. För att mina kompisar låter sina söner slåss och slå mina barn utan ens en tillsägelse.

18. För att jag verkligen inte ser nån anledning till att raka mig under armarna eller på benen, men ändå inte törs låta bli. Jag är rädd att äckla folk eller att ses som ett freak.

19. För att inte ens Under det rosa täcket som vi en gång läste i bokcirkeln, öppnade ögonen på mina mycket intelligenta bokcirkelvänner. De kunde inte se att de flesta synsätt på kvinnan eller ”kvinnliga beteenden” är socialt formade och inte nedärvda verkliga egenskaper.

20. För att jag är så jävla mån om att mina barn ska få växa upp till de individer de ÄR och inte tvingas in i könsstereotypiska mallar.

21. För att kände mig tvungen att gå hela vägen när jag flörtat med en kille, för att han inte skulle bli besviken.

22. För att jag fejkat orgasmer för att han inte skulle känna sig som en dålig älskare, fast han uppenbarligen var det.

23. För att min man får så otroligt mycket beröm för hur fin han är med barnen och hur kompetent han är med dem. Det har jag aldrig fått. Och då är jag ärligt talat mer kompetent och lika fin mot dem.

24. För att alla frågor som ställs om barnen görs till mig och inte till min man.

25. För att det anses ok att mannen inte vill ta ut nån föräldraledighet med barnen förrän de är typ 4 år, för då kan man göra roligare grejer med dem. Varför skulle inte mamman vilja gör det? Varför skaffa barn om man inte vill vara med dem? Varför accepteras det av mamman att bära hela bördan själv?

26. För att det finns som folk skaffar med premisserna att om det ska bli nåt barn så får mamman bära hela ansvaret och pappan leva sitt liv som innan. Jo det händer! Det är inte klokt!

27. För att om synen ändrades så att mammor inte ansågs vara viktigare för barnen eller en bättre föräldrar så skulle båda föräldrarna ha samma chans i vårdnadstvister.

28. För att folk ska börja behandla barn som barn och som de individer de är, istället för att ge dem olika förutsättningar beroende på kön. Jag tänker i attityd mot barnet, i val av böcker, leksaker, kläder, frisyr, lekar, idrott, filmer, färg i rummet mm mm.

29. För att det tar för lång tid om man bara skulle vänta på att jämställdhet ska infinna sig. Några måste driva frågan helt enkelt, och kämpa för det!

30. För att idrotter och intressen som domineras av tjejer till antal utövare ses ned på och dessutom ofta får färre kommunala bidrag och sponsring.

31. För att de flesta säger sig vara för jämställdhet, men inte orkar sätta sig in i ämnet och hur man gör för att komma dit, eller ens vågar se den skevhet som råder.

32. För att jag legat vaken så många tonårsnätter och gråtit för jag trodde att jag aldrig skulle hitta en kille som gillar mig fast jag inte är så tjejig.

33. För att den här listan var alldeles för lätt att skriva.

/Anna 38 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s