Sandras 33

1. För att killar utan reflektion tar mer plats. För att tjejer inte orkar bryta mönstret och tystnar. I skolan, i föreningslivet, på fester och arbetsplatser.

2. För att jag vet, och alltid har vetat, att jag måste dubbelprestera, socialt och resultatmässigt, för att komma lika långt och ha en chans att tjäna lika mycket som männen omkring mig.

3. För att jag inte förväntas arbetsleda andra och för att jag inte automatiskt blir lyssnad på.

4. För att det genom åren har gjort mig helt utmattad att orka vara den som bryter det mönstret.

5. För att jag under många år regelbundet drabbades av utmattningsdepressioner, trött av att vara ”en duktig flicka” som sliter med att bryta det där mönstret.

6. För att jag efter mina styrelsemöten alltid ser mig om i rummet och reflekterar över att jag har ett par saker att göra till nästa möte, samtidigt som männen runt bordet oftast inte har det.

7. För att jag, som varit ideellt engagerad i stora student- och ungdomsorganisationer i 15 år, om och om igen sett killar ta ledande positioner i sammanhang dominerade av ”duktiga flickor”.

8. För att jag låtit det hända genom att stötta killarna i min omgivning samtidigt som ”jag inte haft tid eller ork” att ta de där ledande positionerna själv, på grund av hotet om utmattningsdepressionerna.

9. För att jag, genom hela grundskolan, alltid stod ensam mot killarna i alla diskussioner.

10. För att jag aldrig kommit över känslan av att vara sviken av de tysta tjejerna omkring mig.

11. För att jag hatar att det skapat ett internaliserat kvinnoförakt hos mig, som gör att jag ser ner på ”den svaga tjejen som inte tar plats”, för att jag är så innerligt trött på oket hon lägger över mig och stödet hon inte ger mig.

12. För att jag därmed varit ”tjejen som jobbar med killar” och inte släppt in fler tjejer, för att jag vet att när det händer, när det kommer in en tjej till i gruppen, då förväntas vi umgås och samarbeta med varandra och hamnar ett steg ifrån killarna som befinner sig i centrum med all makt.

13. För att det tagit mig till nu, när jag närmar mig 30, att förstå hur jävla grymma tjejer är i alla sammanhang.

14. För att jag samtidigt brottas med ett envist förakt mot killar och en viss ignorans inför deras prestationer för att ”de ju har det så lätt”.

15. För att kvinnor inte anses ha en egen stark sexualitet och kåthet.

16. För att det fortfarande anses finnas goda och dåliga aborter, för att vi fortfarande knyter samman kvinnors kroppar med moral.

17. För att jag fick p-piller utskrivna när jag var för ung för att känna min kropp, utan tillägg som ”känn efter hur du reagerar och kom tillbaka, så utvärderar vi”.

18. För att jag bar på tio extrakilon, nedstämdhet och minskad sexlust under alla de år som gick innan jag var tillräckligt vuxen för att undra om ”det verkligen var så här att vara ung”.

19. För att jag efter att ”ha klarat mig” genom tonåren började kräkas upp maten efter gymnasiet. För att det sätt jag hade till hands att ta kontroll över min tillvaro på, var genom att ta kontroll över min kropp.

20. För att alla jag älskar bär på liknande berättelser.

21. För att jag som ung legat på en gräsmatta med en kille över mig och tänkt att ”det här känns fan inte bra”, men avfärdat hans beteende och allvaret i situationen.

22. För att han sade att jag ju flirtat med honom hela kvällen. Och för att det trots feministisk övertygelse och kunskap tog mig flera år att inse att det var han som gjort något fel och inte jag.

23. För att alla jag älskar bär på liknande berättelser.

24. För att jag väldigt gärna vill bli förälder men är livrädd för vad det kommer att innebära löne- och jobbmässigt.

25. För att jag väldigt gärna vill bli förälder men är livrädd för vad det kommer att innebära för mina relationer.

26. För att jag som har möjlighet att välja vet de praktiska och samhälleliga fördelarna jag får på köpet om jag blir kär i en kille istället för tjejer.

27. För att kön fortfarande spelar roll.

28. För att män fortfarande anses bygga det här landet och stå för stabiliteten i samhällsekonomin.

29. För att kvinnor fortfarande ses som den som har den kompletterande lönen vilket gör det ok för en lågutbildad kvinna att tjäna hälften så mycket som en man med än lägre utbildningsnivå.

30. För att framgångsrika välavlönade kvinnor hittar manliga partners som är än mer framgångsrika och har en högre lön så att den traditionella maktbalansen upprätthålls i förhållandet.

31. För att jag när jag började läsa statsvetenskap beslutade mig för att ”sluta hålla på med genusfrågor” för att jag ville bli bemött med respekt och inte längre behöva stå i opposition i alla etablerade sammanhang.

32. För att kvinnor inte förväntas skriva historia.

33. För att det tog mig flera år att, på egen hand, inse att det är just genusfrågor och sexualpolitik som jag brinner för och ska ägna mig åt, och att det visst finns makt, relevans och respekt i det.

1 tanke på “Sandras 33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s