Annis 33

1. För att jag som ordentlig och snäll flicka placerades bredvid de allra stökigaste pojkarna i klassrummet, eftersom att jag hade god koncentrationsförmåga och dessutom gärna hjälpte mina klasskamrater.

2. För att tidningen ”Frida” lärde mig att vid sexdebuten är det som tjej bara att ligga still och följa killens rörelser och att en tjej kan skrämma bort en kille om han hör henne bajsa.

3. För att tjejernas sexualundervisning i högstadiet framför allt handlade om menstruation och kondomer.

4. För att jag som tonåring fokuserade på att se snygg ut under samlag och trodde att det enbart var mitt eget fel att jag aldrig fick orgasm med en kille.

5. För att modetidningar rekommenderar olika jeansmodeller för olika kvinnokroppar, eftersom att alla ska få hjälp att rättas in i mallen.

6. För att jag som självskadande patient inte togs i närheten på så stort allvar som killarna med samma problematik.

7. För att min lillasyster som tolvåring ofta uttryckte att hon inte tyckte om sina tunna läppar och feta lår, trots att hon var bland de smalaste tjejerna i hennes klass.

8. För att min lillasyster som högstadieelev varje dag hör orden hora, fitta och bög användas som skällsord samt som benämning på andra elever.

9. För att en kille jag var tillsammans med i två år blev upphetsad när jag grät för att han hade gjort mig ledsen.

10. För att samma kille våldtog mig när jag hade en panikångestattack.

11. För att jag skämdes för att berätta det för någon och fortsatte vara tillsammans med honom efter den händelsen.

12. För att det är okej att en tjej har lediga jeans, spelar fotboll och gör andra saker som killar gör. För att det inte är okej att en kille har spetsblus och dansar balett. För att det är okej för både killar och tjejer att vara ”kille”.

13. För att manliga attribut och ämnesområden tas på större allvar än kvinnors. För att det inte är tillåtet för män att vara mjuka och sårbara. För att det inte är okej för en man att vara ”kvinnlig”.

14. För att homosexuella män oftare blir diskriminerade och misshandlade än homosexuella kvinnor.

15. För att det är okej att bli attraherad av och älska en kvinna.

16. För att män får vara håriga, ostylade och naturliga. Medan kvinnor ska med kläder och smink modifiera sina kroppar. Men gärna sminka sig naturligt och använda krämer för att få en naturlig solbränna.

17. För att jag som kvinna en kväll på krogen räknar med att minst en man kommer att tafsa på mig och jag har sällan någon lust att lägga min energi på att bli irriterad eller upprörd.

18. För att jag gått på krogen i pösiga jeans och tröja som inte visar någon hud för att slippa olika former av sexuella trakasserier, men ändå inte sluppit dem.

19. För att en ytlig bekant tvingade sig på mig och stoppade in sina fingrar i mitt kön utan mitt samtycke.

20. För att han blev arg och ledsen när jag slet mig loss och försvarade sig med att han ville att jag skulle förstå att han var kär i mig.

21. För att jag tyckte synd om honom.

22. För att jag inte känner mig lika kvinnlig och sensuell som mina vänner med kjol, klackar och glimmande örhängen.

23. För att jag kan diskutera onani med mina manliga vänner men mina kvinnliga vänner undviker ämnet.

24. För att den långa, vita kvinnan med platta bröst går på catwalken för att hon har en ung mans kropp.

25. För att min pojkvän inte tror på mig när jag säger att jag tycker väldigt mycket om hans kön och önskar inte att det såg ut eller var på något annat sätt.

26. För att min pojkvän har blivit kallad toffel, eftersom att han tar hänsyn till mig och delar hushållssysslorna med mig.

27. För att jag som teaterstudent läste om manliga teoretiker, författare och regissörer i långa kapitel och de få kvinnor som nämndes fick enskilda rutor, likt de få bilderna i boken.

28. För att den enda föreläsningen vi hade om kvinnliga teaterarbetare handlade om feministisk teater och då nämndes inte några män.

29. För att två av de tiotals manus vid läste var skrivna av kvinnor och de analyserades utifrån att författaren var en kvinna.

30. För att tusentals studenter måste känna till Shakespeare, Aristofanes och Grotowski men inte en enda student behöver besitta kunskap om de få kvinnor vi känner till som arbetade med teater mellan antiken och 1800-talet.

31. För att jag inte vet om jag vill sätta barn till den här världen, trots att det är en av mina få stora drömmar.

32. För att kvinnoförtrycket och sexualiseringen av kvinnan breder ut sig och blir tydligare trots att medvetenheten om könsroller och jämställdhet ökar.

33. För att jag i tidigt tonår frågade min far om han var feminist. Han svarade ja och det bidrog till att jag kunde känna mig trygg hos honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s