Edwards 33

Efter två år av att passera som man är jag mer rabiat feminist än någonsin. De här åren har varit en resa i att ges privilegier på en mängd plan. Det är sanslöst provocerande med den markant stora skillnaden i att ges plats, makt, uppmärksamhet, service och att oftast slippa bli sexualiserad. Jag önskar detta åt alla, oavsett hudfärg, könsuttryck, kön etc etc. NU tack! Privilegierna omger mig HELA TIDEN. Jag blir lyssnad på, mina åsikter efterfrågas, män säger att jag är bra, kvinnor hämtar mig kaffe och tar hand om mig… Manlig homosocialitet öppnar dörrar hela tiden, heterosexualiteten likaså. Världen är helt annorlunda – förutom ibland när den läser mig som bög.

1.    För att män avbryter kvinnor/könsöverskridare hela tiden.

2.    För att jag när jag var 15 år hade en pojkvän som sa ”det är inte roligt att ha sex med dig om du alltid säger ja. Jag vill ju få tjata lite ibland”.

3.    För att jag genom jobbet träffat män som sagt ”jag lägger aldrig kvinnors namn på minnet för jag tycker att de är så ointressanta”.

4.    För att jag tidigare alltid fick höra (men numera helt slipper höra) ”kom igen, se inte så sur ut, le lite! Du blir snyggare då” av kända och okända män.

5.    För att personer som klär sig feminint riskerar våld och sexualisering just utifrån sin klädsel.

6.    För att det var först i mellanstadiet som jag förstod att kvinnor kunde vara läkare.

7.    För att jag, när jag började passera som och leva som man, upplevde en markant skillnad i att bli respekterad och tagen på allvar. Plötsligt tystnade folk av sig självt när jag klev upp på en scen för att föreläsa. Plötsligt frågade folk om min åsikt. Plötsligt slutade personer att ifrågasätta mig och mina resonemang.

8.    För att sitcoms har skämt som enbart baseras på könsöverskridande.

9.    För att jag växte upp med föräldrar som sa att jag skulle bli sekreterare på min pappas företag när jag blev stor medan min lillebror skulle bli chef där.

10. För att folk ifrågasätter att jag har rosa hundbajspåsar till min hund Torsten. ”Du kan ju inte ha rosa bajspåsar till en hanhund!” Nähä.

11. För att jag haft manliga universitetslärare som stått framför hundra studenter och hånat starka/stora/inflytelserika kvinnor eller bedömt deras utseende.

12. För att jag numera alltid får beställa snabbt i barer och alltid får vänligare service i butiker och andra servicesammanhang. Skillnaden mellan att bli sedd som kvinna och att bli sedd som man är markant för mig.

13. För att jag som man i stor utsträckning får ifred och vara osynlig i tunnelbanan eller på badstranden. Det är ingen som tittar ut mig och det är sällan någon klär av mig med blicken – nu för tiden.

14. För att jag dagligen träffar män (både män som påstår sig vara feminister och andra män) som är arroganta gentemot och/eller låter bli att lyssna på kvinnor/könsöverskridare. De fipplar med mobilen, de tittar åt ett annat håll, de låter bli att visa att de hört vad som sagt (inget nickande, inget hummande). Men de lyssnar oftast aktivt på andra män.

15. För att nu för tiden är det inga män som säger ”men sitter ni här alldeles ensamma?” till mig och min bästa tjejkompis när vi är ute och dricker öl. Det är riktigt skönt att slippa främmande snubbar och jag förstår verkligen varför vi tidigare brukade skrika ”dra åt helvete!” åt alla män som närmade sig. Det är fruktansvärt enerverande att aldrig få vara ifred och det är helt sjukt, men samtidigt befriande och härligt, att vi nu – möjligen lästa som ett heterosexuellt par – alltid får ägna oss åt varandra och våra samtal. Inte en enda främmande man i sikte. Tack för det.

16. För att sjukt många kvinnor/könsöverskridare har blivit tafsade på av män. Om ämnet kommer upp har jag aldrig varit med om att någon sagt ”jag har i alla fall aldrig blivit klämd på av en främmande man!” utan alla har haft erfarenheter av detta. Och ja, många killar har också blivit tafsade på, främst av äldre män. Kön är en aspekt i det här, ålder en annan viktig del.

17. För att jag titt som tätt hör män halvt på skämt, halvt på allvar, säga ”kvinnan skola tiga i församlingen!” när de tröttnat på kvinnor som, i deras ögon, pratat lite för mycket och lite för högt.

18. För att jag haft kvinnliga kollegor som, efter att ha genomfört en utbildning, får läsa i utvärderingarna att ”det hade varit bra om det varit en man med”. Jag har, efter att jag genomfört en utbildning tillsammans med en annan kille, ALDRIG fått texten ”det hade varit bra om det varit en kvinna med”.

19. För att jag, när jag levde som kvinna, kunde få höra av män att ”ska du verkligen äta hela den där?” när jag åt choklad eller något liknande. Nu säger ingen något sådant till mig, tvärtom trugas jag oftare. ”Klart att du ska ha mer!”får jag höra.

20. För att majoriteten av alla partiledare är män.

21. För att det finns personer som vägrar flyga med kvinnliga piloter.

22. För att kvinnor jag känner som skriver i media (vare sig det är om revolutionära feministiska åsikter eller högst triviala ting) hotas eller hånas av män.

23. För att lagtext använder ”han” som pronomen om alla människor.

24. För att det finns våld i nära relationer. Det är inte bara män som slår kvinnor, men det är oftast män som slår och kränker sina partners. Oavsett: allt relationsbaserat våld är hemskt och vi måste bli bättre på att upptäcka våldet och kunna erbjuda stöd. Vi måste dessutom motarbeta det obehagliga och fruktansvärda fenomenet att relationsvåld ofta trivialiseras, okej:as eller bortförklaras.

25. För att vi har könsuppdelade klädavdelningar/toaletter/omklädningsrum och att personer som bryter mot gränserna tillrättavisas eller utsätts för våld.

26. För att jag som barn önskade mig en svart overall men fick en rosa. Jag var goth redan som 5-åring men min mamma vägrade köpa en svart overall till en tjej.

27. För att 98 % av alla filmer jag ser inte klarar Bechdel-testet. För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla tre kriterier:
– ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
– som pratar med varandra
– om något annat än män.
Förvånansvärt få filmer och TV-serier uppfyller detta. Däremot män som pratar med varandra om något annat än män (eller för den delen om kvinnor) – det händer hela tiden.

28. För att jag hela mitt liv tvingats lyssna på män med gitarr som självklart tar platsen, tiden, uppmärksamheten – talang eller ej.

29. För att jag får bra mycket mer cred från andra män och killar nu än när jag var tjej/könsöverskridare/annat.

30. För att män våldtar ofta och mycket.

31. För att jag växte upp bland vuxna män som konsekvent drog skämt i stil med ”kvinnor ska hållas mellan näven och spisen”.

32. För att majoriteten av alla saker som, enligt normen, klassas som kvinnligt eller feminint eller som många kvinnor sysslar med nedvärderas, hånas eller har låg status. Medan mycket av det som hör ihop med maskulinitet, män och manlighet tenderar att uppvärderas, ha hög status och sällan hånas. När hånade någon senast Bruce Springsteen och hans fans?

33. För att det finns så mycket kring sex som är orättvist och normativt. Som att spermans ankomst signalerar slutet på en sexuell akt och det ofta sägs att det är så svårt och komplicerat att få en person med fitta att få orgasm att man knappt ens behöver försöka. Jag ska inte spä på orgasm-fixeringen, men jag tror faktiskt inte att det är en så avancerad vetenskap egentligen. Plus det här med att vara öppen med att man runkar/onanerar. Varför så mycket skam kring att runka fitta? Ja just det ja: normerna kring kön.

/Edward Summanen är en socionom och genusvetare som arbetar med sexuell hälsa. Transaktivist, barnboksförfattare och skribent. Edward har lagt till mellannamnet Buffy som en hyllning till en av hans största förebilder i livet.

2 tankar på “Edwards 33

  1. Blev alldeles chockad när jag läste detta och inser hur mycket det är som är så påfallande diskriminering. Jag har Asperger och fattade aldrig som barn varför flickor och pojkar skulle göra olika saker, brydde mig inte helt enkelt. Så jag har väl inte märkt hur det är lika tydligt. Jag har blivit osams med en del feminister för att jag tror att det finns en stor % biologiska skillnader mellan könen, men jag anser inte att detta på något sätt innebär att män ska ha mer rättigheter och att de, som väljer mindre ”könstypiska” beteenden inte ska få göra detta. Jag har själv 4 barn som jag fösökt uppfostra neutralt, alla 4 är olika, Pojken, som fick sina första år utan vapen och våld på TV blev fixerad vi actionfilmer (han smittade mig!) och han, som fick ha vapen ( jag hade gett upp) är helt ointresserad, en mjukiskille som gillar lila och mest umgås med tjejer. Flickorna är också olika. Den ena är mer ”tjejig”, men bara på ytan. Själv har jag valt(?) män, som saknat den där ”grabbiga” och kvinnorföraktande sidan. (säkert diagnoser eller nära allihop). Nu är jag ganska högljudd och intensiv (adhd), så det har inte varit så lätt att tysta mig, så jag har inte tänkt på allt detta man utsätts för som tjej. Jag har varit fb-vän med Immanuel, men har kastat ur mig mindre övertänkta saker, så han har tyvärr valt bort mig. Som gammal 40talist trodde jag länge att det här med köns- och rasfördomar snart skulle vara överspelat, men det har ju blommat upp mer än nånsin.

    • När jag tår plats och är högljudd tror typ alla att jag har ADHD eller något liknande, men när en kille gör samma sak så tycker alla att det är helt normalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s