Susans 33

Skrivande är en person som många kallar för ”tomboy” och som varje gång mat inköpes får höra ”är det en man eller kvinna?” viskas i bakgrunden någonstans i kön. Den pågående Chalmersutbildningen bidrar tydligen bara till personens ”manlighet”. Otänkbart att kvinnor har rakat huvud och orakad kropp. Här kommer en lista på 33 anledningar.

1. För att jag blev kallad ”lebb” i grundskolan för att jag hade kort hår och valde svart över rosa/byxor över kjol.

2. För att folk fortfarande antar att jag är lesbisk vid första anblick.

3. För att pappor får kämpa hårt för att få ensamvårdnad om sina barn, även när det är tydligt att modern är ytterst opassande som förälder.

4. För att i media snackas det bara om duktiga ensamstående mammor.

5. För att farsan som ensamstående pappa aldrig fick höra något i media om hur duktig han var.

6. För att jag ständigt måste höra ”har du mens eller?”.

7. För att brorsan i grundskolan ständigt blivit kallad för bög och fjolla för att han inte ville leka med killkamraterna när de skulle taffsa och skrika på tjejerna.

8. För att folk tycker att jag är äcklig för att jag inte rakar mig.

9. För att folk (redan i grundskolan, oh my god!) tyckte att jag var äcklig för att jag inte sminkade mig.

10. För att jag måste använda manliga alias online och i spel för att slippa kommentarer som ”omg its a girl, were gonna lose”.

11. För att jag av samma anledning som i nr. 10 inte kan delta i voice chats då jag inte har en tillräckligt djup röst för att misstas för man.

12. För att jag behövde indirekt påstå i nr. 11 att jag vill misstas för man för att slippa sexism.

13. För att folk på gatan faktiskt misstar mig för man, p.g.a mitt rakade huvud och ”manliga” kläder.

14. För att när jag skulle handla sent en mörk kväll behövde lyssna på ”erbjudandet” att eskorteras av en man (trots att risken att män blir överfallna är större).

15. För att jag ska behöva tala om för en kompis att även om hon rekommenderas att bära kjol till jobbintervjun så borde hon kontra det med frågan om samma krav ställs på män.

16. För att av någon anledning anser vissa män att det är okej med nakna tjejer (i stringtrosor och stockings, no less) i deras reklam ”för att det är konst”.

17. För att samma män är helt emot idéen om nakna män i deras reklam, och anser att folk har blivit överkänsliga.

18. För att min facebook feed såg ut så här:
33anledningar

19. För att många tjejer jag stöter på av någon anledning tror att de måste ”framhäva sin kvinnlighet”, som om man skulle glömma bort faktumet att de har fitta och bröst om inte tröjan har en tillräckligt stor urringning.

20. För att 2013 ser jag fortfarande en filmposter där den heroiske mannen håller om den fragila kvinnan som tar skydd i hans starka armar. Really? Really??

21. För att jag 2013 inte ser den heroiska kvinnan hålla om den fragila mannen som tar skydd i hennes starka armar.

22. För att många män är helt okej med lesbiska par ”för att det är sexigt” men förvandlas genast till homofober så fort det handlar om bögar.

23. För att bög och lesbisk används som förolämpningar.

24. För att när jag tränade kampsport som liten delades gruppen en dag in i tjejer och killar. Medan killarna fortsatte med det vanliga schemat och lekar skulle tjejerna lära sig hur man slår bort en våldtäktsman som brottat ner dig till marken. För att göra det hela mer bisarrt var snittåldern i gruppen 11-12.

25. För att jag har noll förståelse för varför det är viktigare att lära kvinnor att försvara sig istället för att lära män att förstå samtycke och att förstå att kvinnor är människor.

26. För att varje gång någon generaliserar kvinnor, och jag använder mig själv som motbevis, så kontras det med att ”du är ju ett undantag”.

27. För att jag tydligen är ett undantag och inte en kvinna, eftersom jag inte gillar och gör sterotypiskt ”kvinnliga” saker.

28. För att samma personer vill inte att jag klassas som en man heller, då jag saknar snopp.

29. För att det finns saker, aktiviteter, beskrivningar o.s.v som är ”kvinnliga” och ”manliga”.

30. För att den bästa komplimangen en kvinnlig kampsportare kan få är att hon slåss som en man.

31. För att släktnamnet tydligen bara kan bäras vidare av sonen och inte dottern. Om dottern behåller namnet räknas det inte.

32. För att Einsteins fru inte får credit för att hon gjorde hans upptäckter.

33. För att jag har fler än 33 anledningar.

/Susan 22 år

Lämna en kommentar