Linneas 33

1. För att min lillasyster var tolv år när hon började svälta sig.

2. För att hon fortfarande gör det. Det har gått tio år. Hon har förstört sina tio bästa år för idealen och den ”perfekta” kroppens skull.

3. För att jag inte önskar någon annan sextonårig storasyster att starta sina dagar med att gå in till lillasysters rum med en klump i magen för att se om hennes täcke rörde sig. För att det betydde att hennes hjärta inte hade gett upp under natten.

4. För att sjukvården ansåg att hon var för frisk. De sa alltså till en anorektiker att hon inte var tillräckligt smal.

5. För att jag haft sex för andras skull i tio år.

6. För att jag försökt förklara det för varenda ny partner och de alltid sagt ”vilket svin, så skulle jag aldrig göra”.

7. För att de gjort likadant, så fort de har varit tvungna att vänta.

8. För att min senaste partner var feminist och vi hade långa feministiska diskussioner och han visste allt, men jag ändå fann mig i att ha ont när vi hade sex, för att han skulle komma.

9. För att jag har svårt att tro att särskilt många män skulle göra detsamma för en kvinnlig orgasm, särskilt om denna drar ut på tiden.

10. För att jag inte förrän igår förstod att alla dessa händelser har gett mig även fysiska men, men att jag varit så van vid att det gör ont att jag inte har fattat det.

11. För att den kille som lyssnade på min historia inatt var den första som strök mig över håret och fick mig att tro att han menade det när han sa ”vilket svin, så skulle jag aldrig göra”.

12. För att jag med honom har sex för min skull, men jag kan inte ha det som jag vill, eftersom jag har ont efter allt sex jag har haft för någon annans skull.

13. För att de allra flesta av dagens femtonåringar har allt detta framför sig.

14. För att jag ska vara dessa femtonåringars lärare om ett par år och jag vill kunna ändra deras historia.

15. För att jag bestämde mig för att bli lärare i femte klass, eftersom jag var en bortglömd duktig flicka, som, om jag var lärare, skulle kunna se alla såna, hur mycket killarna än bråkade.

16. För att killar fortfarande tar extremt mycket mer tid och plats i klassrummen.

17. För att tjejerna i sexan inte svarar när jag frågar vad de vill bli när de blir stora, men killarna svarar, åt sig själva och åt dem.

18. För att killarna vill bli tv-spelsdesigners, busschaufförer, ingenjörer… men anser att tjejerna borde bli porrstjärnor.

19. För att fyrorna tystnar när killarna pratar, men ignorerar när en tjej pratar.

20. För att en kille i tvåan säger att nu packar barnflickan hans ryggsäck och när han blir vuxen kommer hans fru göra det.

21. För att det är vuxna människor som lärt dessa barn det här.

22. För att jag är en precis lika dålig lärare som den jag själv hade i femman. Jag är så upptagen med att få killarna att sitta still att jag aldrig hinner fram till tjejerna.

23. För att sexans tjejer säger att det inte är någon idé att öppna munnen i klassrummet för att de blir avbrutna eller förolämpade av killarna då och när jag frågar om de har pratat med sin ordinarie lärare om detta så biter de ihop käkarna så det gnisslar och säger att de bara försöker stå ut tills sexan är slut och högstadiet börjar. Precis som jag gjorde.

24. För att jag frågar om de kommer stå på sig mot killarna i sjuan och de säger ”JA! Det kommer bli annorlunda”. För att det kommer bli det, när de upptäcker hur de ska använda sitt utseende och sina tonårskroppar för att vinna över killarna. Precis som jag upptäckte.

25. För att när min jobbarkompis tvingade sig på mig på en toalett på en personalfest när jag var 19 och så full på gratissprit att jag knappt kunde stå blev jag utfryst av alla på jobbet, han var förlovad men han blev fortfarande pratad med, bjuden på hockeymatch och dunkad i ryggen av chefen för sitt tilltag.

26. För att jag trodde att jag skulle återfå min värdighet genom att ligga med honom igen. Och igen. Och för att han spred rykten om att han fotat detta när jag sa att jag inte ville mer.

27. För att han blev chef, genom total homosocial reproduktion, och han inte säger ett ord till mig de kvällar vi jobbar ihop om det inte är för att skälla. För att alla mina kollegor håller med mig när jag talar om vad han gjort och hur han fortfarande beter sig, men sedan ändå står i en klunga runt honom när han dyker upp, medan jag står själv i ett hörn och skäms för vad han gjorde mot den där 19-åringen som var jag.

26. För att på samma jobb får en person som inte ens kan hålla sig nykter en befordran till chef och när hen tackar nej erbjuds tjänsten till en person med stora sociala svårigheter och sexistiskt synsätt och när en annan chef påpekar det felaktiga i dessa beslut och framhåller att jag vore det perfekta valet får hen medhåll, men valet kvarstår ändå. Jag tror vi alla kan räkna ut vad som krävs för denna tjänst. Just det. Snopp.

27. För att en gång på en fest klättrade en gift man, 20 år äldre än mig, upp i min säng och började tafsa på mig och en av mina bästa killkompisar låg i sängen under, men rörde inte en fena för han trodde att ”jag kanske ville”. Varför frågade han inte?

28. För att jag berättade för alla på festen dagen efter och alla iakttog killen ifråga tre meter bort. Men nej, ingen gjorde något och sen blev han upphämtad av sin fru.

29. För att jag fyra år senare fick höra att han hade sagt att han skämdes och alla förväntade sig att jag skulle bli överlycklig.

30. För att jag blev drogad förra sommaren och ingen trodde mig.

31. För att min pojkvän var arg dagen efter, när jag låg och kräktes mig själv ut och in och inte kunde röra mig, eftersom han trodde att jag varit full och otrogen. För att han hämtade mina trosor ur tvättkorgen och påstod sig ha bevis.

32. För att jag var glad att jag bara hade druckit tre öl, för då kanske någon kunde tro mig, för att jag inte hade varit full.

33. För att exakt ALLA tjejer och kvinnor runt omkring mig har likadana historier att berätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s