Sandra Theresas 33

Min lista tar avstamp i mina egna erfarenheter och särskilt i det faktum att mina manliga vänner, som i övrigt är kloka, samhällsmedvetna och älskvärda, inte riktigt tycks se ojämlikheten i vårt samhälle. Därför vill jag dela med mig av vad jag som kvinna upplever i vardagen, och jag är glad över att äntligen kunna få omsätta min ilska i något som känns konkret och konstruktivt. Listan utgår från min egen generation och från den svenska samhället, eftersom jag vill slå hål på myten om att vi är jämställda i dagsläget.

1. För att min dåvarande pojkvän, på en midsommarfest när vi var 16 år gamla och fortfarande inte hade sett varandra nakna, högt och klart frågade mig ”VADÅ, RAKAR INTE DU DIG DÄR NERE?” framför alla våra vänner.

2. För att det första jag gjorde när jag kom hem var att raka mig där nere, eftersom han låtit mig förstå att han inte ville ha mig annars.

3. För att jag skulle ha behållit busken och slopat killen, men gjorde tvärtom.

4. För att samma kille senare skulle tjata på mig och göra fysiska närmanden i flera månader, trots att jag sagt att jag inte ville ha sex än.

5. För att det inte var jag själv som hade bestämt att jag ville hålla på mig, utan de coola tjejerna i min högstadieklass som hade deklarerat att tjejer skulle vänta i tre månader innan de hade sex med sina pojkvänner, annars var de ”slampor”.

6. För att killar aldrig riskerar att kallas slampor för samma beteende, utan förväntas göra det motsatta.

7. För att jag har proppat min kropp full av diverse hormonpreparat de senaste åtta åren för att inte bli gravid, medan mina manliga partners har kunnat låta sina kroppar utvecklas i fred.

8. För att jag är övertygad om att liknande preparat för män ALDRIG skulle slå igenom i vårt samhälle, även om de visade sig ha precis lika stor effekt.

9. För att alla preventivmedel jag har hittills använt har haft biverkningar på min kropp, men jag har antingen fortsatt eller försökt med ett annat eftersom jag inte ser något annat alternativ.

10. För att flera killar som jag känner (och i vissa fall själv har legat med) inte ens har kunnat tänka sig att trä på en kondom av den enda anledningen att det ”inte är lika skönt”.

11. För att jag de få gånger jag glömt ta ett piller har lett till ilska och anklagelser från mina manliga partners.

12. För att jag aldrig har fått höra ett ”tack” för alla piller jag faktiskt HAR tagit.

13. För att en nära vän nyligen berättade för mig om hur hon och hennes kvinnliga vänner i högstadiet blev omringade av killarna i klassen som ställde dem mot en vägg och diskuterade vem som hade störst bröst, snyggast rumpa osv.

14. För att deras reaktion inte blev ilska utan missnöje med den egna kroppen.

15. För att det, när jag går hem ensam på natten, är mer regel än undantag att få utstå blickar och kommentarer (och tack och lov hittills inget värre än så) pga. att jag är kvinna.

16. För att det är pga. att jag lever i ett heterosexuellt förhållande sedan flera år och ofta går hem tillsammans med min pojkvän som jag slipper ovanstående typ av trakasserier i vanliga fall.

17. För att samhället lär tjejer att undvika att bli våldtagna i stället för att lära män att inte våldta.

18. För att en (kvinno-)armhåla som lämnats precis så som den är skapt väcker större uppseende än en som blivit rakad.

19. För att folk faktiskt anser att fullt främmande människors armhålor och dessas eventuella behåring angår dem.

20. För att mäns armhålor aldrig kommenteras.

21. För att tjejer som väljer att raka delar av sina kroppar ibland ses som något slags ”könskampsförrädare” av andra tjejer, som om feminismen satt i kroppsbehåringen.

22. För att jag minns hur jag redan i lågstadiet reagerade på att de flesta som spelade instrument i klassen var tjejer, medan nästan alla musiker jag kände till var män.

23. För att detta så väl representerar samhället i övrigt; tjejer är mer ambitiösa och uppnår bättre resultat (tex. i skolan), men det är männen som får berömmelse och chefspositioner.

24. För att jag alltid har tystats ner när jag har tagit plats i klassrummet.

25. För att mina manliga klasskamrater som tog plats aldrig fick samma tillsägelser.

26. För att jag gjorde att jag började skolan som en glad flicka som gillade att få uppmärksamhet men utvecklades till en betydligt blygare tonårstjej som hade lärt sig att skämmas för uppmärksamhetssökande beteende.

27. För att det var en grupp enbart bestående av killar som alltid stökade på lektionerna i gymnasiet, så till den grad att vår (kvinnliga) engelsklärare en gång störtade ut gråtande pga. att de inte lyssnade på henne.

28. För att de som tog ansvaret att gå till lärarrummet och be läraren om ursäkt inte var killarna i fråga, utan en grupp enbart bestående av tjejer.

29. För att när jag blir arg på patriarkala strukturer och sexistiska uttalanden så är det JAG som ska ”lugna ner mig” och ”inte ta det på så stort allvar”, utan att någon ställer sig kritisk till det som har gjort mig upprörd.

30. För att jag ibland inte orkar bli arg, och för att det leder till att jag förvånas mindre och mindre, och för att detta får antifeministiska åsikter att framstå som mer och mer ”normala”.

31. För att det inte bara är ideologiska åsikter som spelar roll utan undermedvetna, vardagliga, invanda beteenden.

32. För att även mina politiskt medvetna, samhällsintresserade manliga vänner som definierar sig som feminister tror att Sveriges jämställdhetsproblem kommer ”lösa sig med vår generation.”

33. För att samtliga av ovanstående exempel är hämtade från just denna generation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s