Philips 33

1. För att den manliga stereotypen är våldsam, sexuellt okontrollerbar och överlägsen.

2. För att den kvinnliga stereotypen är söt, harmlös och undergiven.

3. För alla de ryggdunkningar jag som manlig feminist får av likasinnade, enbart baserat på mitt kön.

4. För att jag inte längre blir särskilt förvånad över en näthatare som säger sig vilja våldta en kvinna och sedan stycka alla hennes kroppsdelar förutom könet som ska sparas ”för senare bruk”.

5. För att jag kommer från en specifik idrottskultur där det endast pratades om tjejer och kvinnor som potentiella knull, eller om deras kroppars värde utifrån bröststorlek och hur ”härliga fittor” de hade.

6. För att det finns människor som tror att prostituerade kvinnor hela tiden har full kontroll över sig själv och att ”de bara säljer sina kroppar” samtidigt som den största internationella studien som genomförts på ämnet visar att 89 % av kvinnorna vill lämna prostitutionen.

7. För alla de gånger jag hör frågan ”Men vad hade hon på sig då?” om våldtäktsoffer.

8. För att med varje specifik samhällskontext följer specifika förtryckarproblem – kvinnoförtrycket i Sverige kan inte bagatelliseras bara för att kvinnoförtrycket i Saudiarabien kan tyckas vara mer omfattande.

9. För att jag skrattar tillgjort när någon i min närhet drar ett kvinnoförnedrande skämt.

10. För att mamma ibland kunde brista ut i gråt vid familjemiddagarna när hennes manliga kollegor under den gångna arbetsdagen ignorerat allt hon sagt under mötena.

11. För att det finns män och pojkar som fortfarande blir kränkta av att uppfattas som kvinnliga.

12. För att den penna som författar historien alltid har vilat och fortfarande vilar i en manshand.

13. För att nästan tre miljoner kvinnor könsstympas runt om i världen varje år, ofta utan bedövning.

14. För att mannen fortfarande kopplas samman med kulturen och intellektet, medan kvinnan kopplas samman med naturen och intuitionen.

15. För att unga tjejer ska behöva snitta sönder sina armar för att få omgivningen att förstå.

16. För att det underbetalda sjuksköterskeyrket fortfarande betraktas som kvinnligt.

17. För att människor på grund av okunskap om feminismens mål väljer att istället kalla sig ”humanister”, ”egalister” och ”jämställdister”.

18. För att det finns kvinnor som inte vågar kalla sig feminister bara för att de är rädda för att betraktas som rabiata manshatare.

19. För att jag själv tidigare i mitt liv kallat män som inte passar in i den manliga könsstereotypen för ”jävla bögar”.

20. För att jag blivit pissad på i en gemensam dusch och förväntats se det som en
rolig grej.

21. För att jag och mina feministiska vänner upplever att vi lever i en idealistisk bubbla.

22. För att jag i princip varje dag ifrågasätter hur öppen jag kan vara med att kalla mig själv feminist.

23. För att det inte krävs att vara ett svin för att vara en förtryckare.

24. För att män hela tiden försöker trivialisera och förminska kvinnors upplevelse av kvinnoförtrycket i Sverige, ofta med främlingsfientliga hänsyftningar till muslimska länder.

25. För att hälften av alla hbtq-personer i Europa upplever att de blivit trakasserade det senaste året på grund av sin sexualitet.

26. För att jag med egna ögon sett unga män som inte passat in i den muskelstinna och alfahanelika mansrollen bli både fysiskt och psykiskt misshandlade.

27. För att det i stora delar av världen fortfarande är livsfarligt att vara öppen med sin sexuella läggning om den avviker från heteronormen.

28. För att kvinnliga beachvolleybollspelare måste få ”tillåtelse” att bära shorts som inte är sexuellt exponerande och objektifierande under tävling.

29. För det idag på dansk tv visas ett program där kvinnor, vars kroppar tydligen ”törstar efter ord – en mans ord” enligt programledaren, står nakna och tysta framför män som sitter iklädda kostym och samtalar med varandra om kvinnornas kroppar.

30. För att den intersektionella analysen ännu inte nått utanför den exklusivt genusvetenskapliga akademin.

31. För att det för mig tog alldeles för lång tid innan jag faktiskt förstod vad feminism var.

32. För att det inte behöver vara den grövsta sexismen som är värst, utan en enda liten obetydlig kommentar kan vara den osynliga nål som sårar djupast.

33. För att jag så tydligt ser den uppdämda frustrationen, ilskan och också mattheten hos mina kvinnliga vänner som får utstå tafsande manshänder på klubbar, som får utstå sexistiska tillrop, som får utstå sjukliga smalhetsideal, som får utstå rädslan av att gå ensam i staden under natten, som får utstå att inte bli lyssnade på i skolan för att deras kvinnoröster väger lättare än männens. Mina vänner, som inte längre vill vara det andra könet.

1 tanke på “Philips 33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s